İhracatta önlem şart

Ahmet Kahraman, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin, ihracatın çeşitlenmesi, bölgelerarası dengesizliklerin giderilmesi ve rekabet gücünün artırılması için gereken her türlü tedbiri aldığını söyledi

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin Konya özelinde uygulamaya koyduğu yeni stratejisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye, 2000'li yıllarda ivme kazanan ihracat büyümesini, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında 500 milyar dolar rakamına ulaştırarak, dünyanın en büyük on ekonomisi içerisinde yer almayı amaçlamaktadır. Bu hedefe ulaşmak için sektörel ve coğrafi çeşitliliği sağlamak, proaktif politikalar izleyerek, hem mal hem de hizmet ihracatında etkili olmak zaruridir” dedi. Kahraman, sekiz farklı ihracatçı birliğinin faaliyetlerine yön vermek gayesiyle hizmet eden Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin lokomotifi olan ihracatın çeşitlenmesi, bölgelerarası dengesizliklerin giderilmesi ve rekabet gücünün arttırılması için gereken her türlü tedbiri aldığını söyledi.

İHRACATTA SÖZ SAHİBİ

Bu itibarla, nüfus bakımından Türkiye’nin 7. büyük ili olan Konya'nın, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri için büyük önem taşıdığını ifade eden Kahraman, “Sahip olduğu 9 adet organize sanayi bölgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli il merkezinde yer alan 18 küçük sanayi sitesi, bağlı ilçelerde yer alan 13 küçük sanayi sitesi ve 14 özel sanayi sitesi ile Türkiye ekonomisinin istihdam ve sanayi yükünü sırtlayan illerden biri konumundaki Konya’nın hâlihazırda, 104 ürün ile 130 ülkeye ihracat yapan mevcut üretim yapısı, bu bölgenin potansiyelini değerlendirmeyi zaruri kılmaktadır. Sektörel çeşitliliği dikkat çekici olan Konya’nın, 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 1.4 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatının 950 milyon dolarlık kısmı 1216 üyeli birliğimiz üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu yönüyle metal işleme alanında Türkiye pazarının yüzde 45’ini, otomotiv yan sanayi sektöründeki birçok marka ve modelin yüzde 70’den fazlasını, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90’ını, tarım makinalarında kullanılan parçaların yüzde 100’ünü üretebilme kabiliyeti de ayrıca dikkat çekicidir” diye konuştu. 

KONYA BİR ÇALIŞMA ÜSSÜ

“2023 ihracat hedefine ulaşmak için gerekli üst düzey motivasyonu sağlamak, içinde bulunduğumuz koşulları iyileştirmekle mümkündür” diyen Kahraman, şunları söyledi: “Bu sebeple sektördeki ihracat sorunlarını yerinde tespit edebilmek, kamu desteklerinin etkin yollarla kullanıcısına ulaşmasını sağlamak ve ihracat faaliyetlerinin nitelikli ve sürdürülebilir hale getirilmesini gerçekleştirebilmek amacıyla Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, genelde Türkiye ihracatına, özelde ise Türkiye’nin yeni Marmara’sı olma hedefine emin adımlarla ilerleyen Konya’nın ihracatına katkı sağlamak amacıyla yeni bir strateji belirlemiş ve Konya’yı, ihracatı geliştirme hedeflerinin değerlendirildiği bir çalışma üssü olarak kabul etmiştir. Bu amaçla yeni bir kadro ile hizmeti, ihracatçılarımızın ayağına götürmeyi amaçlayan bir yapılanma oluşturmuş, bu yapılanma ile Konya’da bire bir hizmet etme misyonunun ilk adımını, bir bölge temsilcisi atamak suretiyle gerçekleştirmiştir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri