İhracatçılar Kümelenerek 500 Milyar Dolar Hedefine Ulaşacak

Türkiye, 2023 yılı için belirlediği ihracat hedefine ulaşmak için "kümelenme" projelerini etkili bir şekilde kullanmaya başladı.

Türkiye, 2023 yılı için belirlediği ihracat hedefine ulaşmak için "kümelenme" projelerini etkili bir şekilde kullanmaya başladı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi" projesi, başarısıyla örnek olanlar arasında yer aldı.

EİB’nin organizasyonuyla düzenlenen Küme Mükemmeliyeti Konferansı’nda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2023 yılı için Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine sadece işletmelerin değil, aynı zamanda kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve iş destek kurumlarının da işbirliği çerçevesinde biraraya gelmesi ile ulaşılabileceğini kaydetti. Sinerji yakalayabilmek ve doğru stratejileri oluşturabilmek için kümelenmenin en iyi araçlardan biri olduğuna dikkat çeken Türkmenoğlu, “Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak, sektörlerimizin sadece kendi bölgelerimizde değil, tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak ve en nihayetinde ekonomik kalkınmayı ilerletip sürdürülebilir bir hale getirmek için kümelenme yaklaşımına bugün her zamankinden çok ihtiyacımız var. Bunları da ancak etkin bir şekilde çalışan küme yapıları ile sağlayabiliriz. Bu bağlamda şu an ihtiyacımız olan en önemli şeyler, etkili küme yönetimi için yeni ve uzun vadeli stratejiler tasarlamak ve küme yapıları için çalışan uzmanlarımızın profesyonelleşme düzeyini artırmaktır.” diye konuştu.

Projesinin Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmesinin önemine de değinen Türkmenoğlu, şunları kaydetti: “Bu alanda Avrupa ile aynı önceliklere sahip olduğumuzu gösteriyor. Bizler bu proje kapsamında, Polonya’dan bölgenin inovasyon ve kümelenmeyle kalkınması için çalışan Ceşov Bölgesel Kalkınma Ajansı ve İzlanda’dan İzlanda Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalıştık. Proje kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilen Türkiye'nin ilk küme kıyaslama uzmanlarını yetiştirdik. Üç ülkede toplam 34 küme organizasyonun detaylı performans analizini gerçekleştirdik. Bu organizasyonların stratejik yol haritalarının düzenlenmesinde birebir teknik destek hizmeti verdik. Aynı zamanda 34 küme organizasyonunu, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmiş ve tüm Avrupa’da geçerliliği bulunan 'Bronze Label' kalite etiketi ile sertifikalandırdık. Bununla birlikte birliklerimizin proje ekibi, Türkiye'deki ilk 'Küme Mükemmelliyeti' eğitmenleri olarak akredite oldu. Şimdi ise daha profesyonel bir şekilde çalışabilecek küme, sektör yöneticilerini yetiştirmeye yönelik olarak önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde kapsamlı bir eğitim programı düzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalışmayı da Barselona’da yerleşik Avrupa Küme Mükemmeliyeti Vakfı ile işbirliğinde ve Avrupa Komisyonu'nun verdiği yetki ile yürüteceğiz.”

'KÜMELENME PROJELERİYLE BÜYÜME RAKAMLARIMIZ HEDEFLERİ AŞIYOR'

Ekonomi Bakanlığı olarak başarılı örgütlenmelerde kümelenme modelinin önemine inandıklarını belirten İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ise kümelenme projelerine 2007 yılından itibaren yoğunlaştıklarını aktardı. Dünyada global krizlerin etkilerinin sürdüğü bir ortamda Türkiye’nin 2013 yılının ilk yarısında yüzde 3,7 büyüme rakamı yakalamasında bu çalışmaların etkisinin olduğuna inandıklarını ifade eden Özutku, “OECD, daha çok yeni yayınlanan bir raporunda Türkiye’nin büyüme rakamını, yukarı doğru yüzde 4 olarak güncelledi. Biz de bu rakamı yakalayacağımızı, hattâ aşacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin 2002 yılında 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracatının 2012 yılı sonunda 152,5 milyar dolara çıktığını anlatan Özutku, “Bu bir tesadüf değildir. Öncelikle siyasi ve ekonomik istikrar, özel sektör ve kamunun işbirliği sayesinde olmuştur. Türkiye son 10 yılda dünya ticaretinin nereye gittiğini doğru okumuş ve ona göre politikalar izlemiştir. 2023 hedefleri çok net. Zaman durma zamanı değil, pedal çevirme zamanı. Temel politikalarımızı ve desteklerimizi son üç yıldır ar-ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma üzerine yaptık.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri