İhracatçı, Abd İle İmzalanacak Sta İçin Etki Analizi Yapacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanacak ikili Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile eş zamanlı olarak imzalanması beklenen Türkiye-ABD STA’sının temel ekonomik, sosyal, çevresel sonu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanacak ikili Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile eş zamanlı olarak imzalanması beklenen Türkiye-ABD STA’sının temel ekonomik, sosyal, çevresel sonuçlarının belirlenmesi adına bir Etki Analizi çalışması başlatıyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın desteğinde Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) de katkı sunacağı çalışmayı Şikago merkezli AT Kearney firması yapacak.

Analiz hakkında açıklamalarda bulunan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, çalışmanın 15 Temmuz itibari ile başlayacağını belirtti. Büyükekşi, “Çalışma tamamlandığında Türkiye ve ABD arasında imzalanması hedeflenen anlaşmanın kılavuzu oluşacak.” dedi.

Büyükekşi, anlaşmanın dış ticaret, yatırım ve rekabet gücü adına önemli olduğunu vurguladı. Mehmet Büyükekşi, şunları ifade etti:

“ABD, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 9., en fazla ithalat yaptığı 4. ülke. İki ülke arasında toplam 20 milyar dolar tutarında bir dış ticareti var ve bu seviyeyi daha yukarıya, daha dengeli bir şekilde çekebilmek bizim önemli bir hedefimiz. ABD ve AB ile arasında görüşmeleri başlanan STA’yla paralel olarak Türkiye’nin de ABD ile bir STA imzalamasını bekliyoruz. Buradan yola koyularak AB ve ABD arasında imzalanacak STA ile eş zamanlı olarak imzalanması beklenen Türkiye-ABD STA’sının temel ekonomik, sosyal ve çevresel sonuçlarının belirlenmesi amacıyla bir Etki Analizi çalışması yapılmasına karar verdik. Türkiye’de ofisi bulunan uluslararası danışmanlık firmalarından teklifler aldık, görüşmelerin ardından AT Kearney firmasında karar kıldık. Analizimize Ekonomi Bakanlığı destek olacak, TÜSİAD ve YASED de katkılarda bulunacak. Projenin hayata geçirilmesi için 6 haftalık yoğun bir çalışma sonrasında rapor Ağustos sonunda açıklanacak.

Etki Analizi kapsamında değişik senaryoları değerlendireceğiz. Bu çerçevede 4 ana başlıkta Türkiye- ABD STA’sının Türkiye’ye etkileri, Türkiye-ABD STA’sından etkilenecek sektörler, Türkiye- ABD STA görüşmeleri için üretilecek öneriler ve Türkiye’nin dâhil olmadığı AB-ABD STA’sının ülkeye etkileri çerçevesinde ele alınacak.

Rapor kapsamında kantitatif araştırmalar, Genel Denge Analizi Modeli, sektörel rekabetçilik analizleri ve ticaret sürdürülebilirlik analizlerinde bulunulacak ve söz konusu STA’nın makro ekonomik göstergeler ve öncelikli ihracatçı sektörlerimizde yaratacağı olası etkiler detaylı bir şekilde analiz edilerek, olası STA’nın Türkiye ekonomisi üzerinde yapacağı olumsuz etkileri en aza indirgeyecek politika önlemleri de belirlenecek.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri