İhracat Kredilerinde Karşılığın Yüzde 0'a İnmesi Sanayiciyi Sevindirdi

Bankalarla kredi ilişkilerinde sorun yaşayan sanayiciler, Bankalararası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun aldığı son kararları sevinçle karşıladı.

Bankalarla kredi ilişkilerinde sorun yaşayan sanayiciler, Bankalararası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun aldığı son kararları sevinçle karşıladı. Bankacılık otoritesi, sermaye yeterliliği, karşılık ve kredi mevzuatına ilişkin değişiklikler konusunda bazı adımlar atmış, genel karşılık oranlarını ihracat kredilerinde yüzde 1’den yüzde 0’a, KOBİ kredilerinde ise yüzde 1’den yüzde 0,5’e indirmişti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bu indirimler, ihracatçı ve KOBİ niteliğinde kuruluşların kredi imkânlarını artıracaktır. Bu da sanayi sektörünün finansman sıkıntısının hafifletilmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, BDDK'nın krediler konusunda attığı adımlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın konuk olduğu İSO'nun Temmuz ayı meclis toplantısında söz konusu konuyu konuşmasında ana gündem maddesi yaptığını belirten Bahçıvan, alınan kararları sanayici ve KOBİ’lerin büyük ihtiyaç duydukları finansman kaynaklarına ulaşmaları açısından umut ışığı olarak gördüklerini söyledi. Bahçıvan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"BDDK’nın sermaye yeterliliği, karşılık ve kredi mevzuatına ilişkin değişiklikler konusunda atmış olduğu adımlar, tüketimi değil yatırımı ve istihdamı artırıcı kredilere pozitif ayırımcılık getirmesi anlamında çok önemlidir. Şöyle ki, genel karşılık oranları ihracat kredilerinde yüzde 1’den yüzde 0’a, KOBİ kredilerinde ise yüzde 1’den yüzde 0,5’e indirilmiştir. Bu indirimler, ihracatçı ve KOBİ niteliğinde kuruluşların kredi imkânlarını artıracaktır. Bu da sanayi sektörünün finansman sıkıntısının hafifletilmesine katkı sağlayacaktır. Bu uygulamalar özellikle tüketime değil üretime dayalı büyümeye geçiş anlamında atılmış önemli adımlardır.Toplam finansman kaynakları içinde sanayi ve KOBİ’lere aktarılan paylarda, sanayiciler açısından olumsuz bir dengenin olduğu uzun zamanda beri üzerinde durduğumuz bir konuydu. BDDK’nın almış olduğu son kararlar, konunun sanayi ve KOBİ’ler lehine iyileştirileceğine yönelik bir umut ışığıdır."

Öte yandan Eximbank’ın reeskont kredi miktarlarının bu yıl itibarı ile artırılmasının da ihracatçı sanayiciler açısından değerlendirildiğini aktaran Bahçıvan, şunları da aktardı:

"Biz sanayiciler olarak uzun süreden beridir, bankacılık sektöründe sanayi kuruluşlarına yönelik uzun vadeli yatırımları destekleyen, proje bazlı kredi uygulamaları mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyoruz Bu nedenle BDDK’nın bu kararları, geleceğe ilişkin umutlu olmamızı sağlıyor. Finans kaynakları açısından, sanayici ve KOBİ’leri yatırım yapma noktasında şevke getirici bu kararların altının biraz daha dolması, yatırım ikliminin daha da yeşermesi ve üretim kaynaklı büyümenin önünün açılması açısından önemlidir."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri