İhracat fiyatı artırabilir

AB Halk ve Gıda Sağlığı Kurumu'nun (SANCO), Türkiye'yi ileri işlenmiş tavuk ürünleri ithal edilebilecek ülkeler arasına almasının ardından başlayacak ihracatın, iç piyasada beyaz et fiyatlarını yükseltebileceğini bildirildi.
 
Konya'da üretim yapan AKPİ Tavukçuluk firması Satış ve Pazarlama Müdürü Mehmet Kıratlı yaptığı açıklamada, SANCO'nun Türkiye'yi ileri işlenmiş tavuk ürünleri ithal edilebilecek ülkeler arasına aldığını, kararın 29 Mart'ta AB'nin resmi gazetesinde yayımlanmasının ardından Türkiye'de üretilen tavuk ürünlerinin AB'ye ihraç edilebileceğini söyledi. 
Türkiye ile AB arasında 6 yıldır yürütülen ve Türkiye'de kuş gribi vakaları çıkması nedeniyle iki kez kesintiye uğrayan görüşmelerin bu kez başarıyla sonuçlandığını anlatan Kıratlı, AB'nin Türkiye'yi ileri işlenmiş tavuk ürünleri ithal edilebilecek ülkeler arasına almasının beyaz et sektörünü sevindirdiğini vurguladı. 
AB'nin halen tavuk ürünlerinin büyük bölümünü Hollanda, Romanya ve İsrail'den almakta olduğunu dile getiren Kıratlı, AB'nin çok önemli bir pazar olduğunu, Türkiye'den AB ülkelerine yapılacak ihracatın sektörde önemli bir hareketliliğe neden olacağını belirtti. 
Kıratlı, Türkiye'de beyaz et sektörünün en büyük sıkıntısının fiyat istikrarsızlığı olduğunu, iç piyasadaki değişken talepten kaynaklanan fiyat istikrarsızlığının AB'ye başlayacak ihracatla birlikte büyük ölçüde ortadan kalkacağını dile getirdi. 
AB'de tavuk ürünlerinin ucuz olmasına karşın, Türkiye'den bu ülkelere ihracat yapacak firmaların fiyat istikrarı nedeniyle rahat bir nefes alacağını vurgulayan Kıratlı, şunları kaydetti: 
''Türkiye'deki firmaların AB'ye ihracat konusunda rakip ülkelere göre bazı avantajları olacak. Coğrafi yakınlık nedeniyle nakliye masrafları daha düşük olacağı gibi, Türkiye'de İslami usullere göre kesim yapılması da AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının yoğunluğu düşünüldüğünde, önemli avantaj sağlayacak. Bugüne kadar 7 firma AB'ye ihraç yapılabilmesini sağlayan sertifikalarını aldı. Bazı firmalar da girişimde bulundu, kısa süre içinde AB'ye tavuk ürünü ihracatı için sertifika alan firma sayısı 12'yi bulacak.'' 
İHRACAT BEYAZ ET FİYATINI YÜKSELTEBİLİR
Sertifikalarını alan firmaların AB'ye ihracata başlamasından itibaren iç piyasada beyaz et fiyatlarının yükselebileceğine dikkati çeken Kıratlı, ''Bu fiyat artışı, ihracat nedeniyle piyasaya sürülen tavuk ürünleri miktarının kısa dönemde azalmasından kaynaklanacak. Ancak, ihracat kaynaklı ortaya çıkacak beyaz et açığının kapatılabilmesi için en fazla 3 ay süre yeterli olacaktır. Bu 3 ay içinde yetiştirilecek piliçler kesime gelmiş olacak ve fiyat dengesi zaman içinde yeniden sağlanacaktır'' diye konuştu. 
Kıratlı, Türkiye'nin beyaz et üretim kapasitesinin çok yüksek olduğunu, ihtiyaç duyulması ve piyasa şartlarının uygun olması durumunda istenildiği kadar piliç üretilebileceğini vurguladı. 
Tüm pilicin toptan kilogram fiyatının 2 ay önce 3 TL civarında olduğunu, bugün ise fiyatların 4,2 TL seviyesine çıktığını anlatan Kıratlı, ''Aslında bu fiyat seviyesi olması gereken değerinin üzerinde bulunuyor. Beyaz et toptan fiyatları şuan 3,5-4 TL aralığında olmalıydı'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri