İhmali olanlar sorgulansın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya İl Başkanlığı 2004 yılında yıkılan ve 93 vatandaşın hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı faciasını bir kez daha gündeme taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya İl Başkanlığı 2004 yılında yıkılan ve 93 vatandaşın hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı faciasını bir kez daha gündeme taşıdı.
CHP İl Başkanı Cumhur Koyuncu, Van’da görüldüğü gibi gerekli tedbirler alınmadığı takdirde Konya’da da onlarca Zümrüt Apartmanının yıkılacağı uyarısında bulundu.
Zümrüt faciasının ardından 7 yıl geçmesine rağmen sorumluların yargılanmadığı gibi ödüllendirildiğini ifade eden Cumhur Koyuncu, dönemin Belediye Başkanı Adem Esen hakkında hiçbir işlem yapılmadığını ve tekrar belediye başkanı seçildiğine dikkat çekti. 2009 yılında meydana gelen ve merkez üssü Sille olan 4,5 büyüklüğündeki depremin ve devamında yaşanan artçı sarsıntıların Konya’da deprem sinyali verdiğini dile getiren Koyuncu, “Konya’mız sanılanın aksine deprem bölgesinden tamamen soyutlanmış olmayıp 1. ve 2. derece olmasa da risk altındadır. Konya’mızdaki asıl büyük sorun ise 2004 yılında başımıza gelen Zümrüt faciasında olduğu gibi bilinçsiz yapılaşmadır. Yapılan bilirkişi incelemesinde hatalı inşaat, az emniyetli yapı temeli, zemin etüt incelemesi yapılmadan yapılmış gibi gösterilen sahte belgeyi projeye dâhil etme, bu belgeyi onaylayan meslek odaları ve belediye elemanları, proje denetiminde umursamazlık, ihmal ve sorumluluğu başkalarına yıkma çabalarından dolayı Selçuklu Belediyesi’ne hata ve kusur yüklenmiştir. Ancak dönemin İçişleri Başkanı Abdülkadir Aksu tarafından Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen için soruşturma izni verilmemiştir. Aksine tekrar belediye başkanı yapılmıştır. Sayın Başbakan tarafından Van Erçiş depreminde yıkılan bunlara ruhsat verenler her kim olursa olsun hesap soracağım sözünü tutmasını ve Zümrüt Apartmanına ruhsat verenlerden hesap sorulmasını bekliyoruz. AKP’li eski Erçiş Belediye Başkanı Fatih Çiftçi ve Zümrüt faciası sorumlusu AKP’li eski Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen’den hesap sorulmasını istiyoruz” dedi. 
Diğer yandan inşaat sektöründe onlarca sorun bulunduğunu ve parası olan herkesin müteahhit olup inşaat yaptığına dikkat çeken Koyuncu, inşaat yapan kişinin belli bir bilgi donanımına sahip olması gerekirken bugüne kadar bu konuyla ilgili kanun ve yönetmeliğin çıkarılmadığını aktardı. Müteahhitlik kanunu, tüzüğü ve yönetmeliğinin biran önce çıkarılması gerektiğinin önemi üzerinde duran Koyuncu, kent merkezindeki depreme dayanıksız binaların ise suratla yıkılıp, çağdaş depreme dayanıklı yeni binaları yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri