İftardan sonra iş başındalar

Ramazanda gündüzleri havanın sıcak olması ve oruç nedeniyle çalışma verimi düşünce birçok sektör gündüz yerine iftardan sahura kadar çalışmayı uygun görüyor

Ramazan’da gündüzleri havanın sıcak olması ve oruç nedeniyle çalışma verimi düşünce birçok sektör gündüz yerine iftardan sahura kadar çalışmayı uygun görüyor. Çalışanlar ise gece çalışmanın ideal olduğunu söylüyor.

Sıcak havada zor koşullarda çalışmak zorunda olan birçok insan, gündüz çalışmak yerine iftardan sahura kadar çalışmayı tercih ediyor. Özellikle sanayilerde üretim yapan firmalar gündüz verim kaybı olduğu için geceleri çalışmayı tercih ediyor. Bayram yaklaştıkça işleri hızlanan kunduracılar ve tekstilcilerin yanı sıra, yılın dört mevsimin sürekli üretim halinde olan Konya sanayicisi de akşamdan sabaha kadar çalışıyor.

KUNDURACILAR GECE MESAİSİNDE

Oruçluyken gündüzleri çalışamayan ayakkabıcılar, Ramazan’da akşamları çalışıyor. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde ayakkabı üretimi yapan bir firmada çalışan Ramazan Küçükcü, “Kunduracı esnafı her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında yoğun bir şekilde çalışıyor. Ramazan Bayramı’nın yaklaşması ve ardından okulların açılacak olması nedeniyle kışlık ayakkabı sezonumuz açıldı. Şimdiden üretime başladığımız zaman sezona ancak yetişiyor” dedi. Bazı firmaların vardiyalı çalıştığını ve 24 saat üretim yaptıklarını dile getiren Ramazan Küçükcü, “Gündüz çalışmamız oruçlu oruçlu çok zor oluyor. Günlerin uzun olması ve sıcaklığın yüksek olması ben dahil tüm arkadaşları zor duruma sokuyor. Bizlerde bu yüzden gece çalışıyoruz. Akşam 21.30’da başlıyoruz, sabah 08.00’de bırakıyoruz. Geceleri hem serin oluyor. Hem de rahat rahat yiyip içebiliyoruz. Ayrıca ayakkabıda kullandığımız yapıştırıcıların kokusu da orucumuzu zedeliyor” diye konuştu. Küçükcü, gece çalışmanın zor olduğuna dikkat çekerek, gündüzleri uyuyarak geçirseler de yorgunluklarını gideremediğini bildirdi.

HEM ORUÇ TUTUYORUZ HEM İŞİMİZİ YAPIYORUZ

Ramazan ayında en ideal çalışmanın gece çalışmak olduğunu dile getiren Kunduracı Mustafa Tekçelik ise, gece çalışarak hem oruçlarını rahat tuttuklarını hem de işlerini yaptıklarını vurguladı. Kunduracılık mesleğinin zorluklarına da değinen Tekçelik, “Ayakkabı üretimine Ramazanın gelmesi ile birlikte seri bir şekilde başladık. Her mesleğin olduğu gibi ayakkabıcılığın da zorlukları var. Ayakkabı üretiminde parçaları birbirine yapıştırmak için kullandığımız yapıştırıcının kokusunu gün boyu çekmek zorunda kalıyoruz. Kimyasal olduğu için sağlık yönünden de zararlı oluyor. Çoğunlukla maske kullanıyor olsak da yapıştırıcının etkisi uzun süre geçmiyor” ifadelerini kullandı.  

KAYNAKÇILAR DA SABAHA KADAR ÇALIŞIYOR

Ramazan’da gündüz çalışmanın zor olduğu meslekler arasında kaynakçılık ve demircilik meslekleri de öne çıkıyor. Demircilik ve kaynakçılık mesleklerinde çalışanlar da Ramazan ayında zorlanmamak için gece çalışıyor. Dökümcüler Sanayi Sitesi’nde kaynak ustalığı yapan Mehmet Ali Dağlı, kaynakçı ustalarının oruçlu iken çalışmalarının zor olduğunu söyledi. Dağlı, “Ramazan’ın ilk günü gündüz çalışmayı denedik. Arkadaşlarımızın birçoğu niyetli halde çalıştı. Ama birçoğumuz akşamı zor ettik. İlk gün baktık olmayacak akşam çalışmaya karar verdik. İftardan sonra geliyoruz sabah 8’e kadar çalışıyoruz. Sahur yemeklerini burada yiyoruz” dedi. Gece çalışmanın yiyip içme açısından avantajlı olduğunu dile getiren Dağlı, temel sorunun uyku olduğunu sözlerine ekledi.

TEKSTİLCİLERDE BAYRAM MESAİSİ

Tekstil pazarındaki birçok esnaf da akşam iftarını açtıktan sonra iş başı yapıyor. Tekstil pazarı esnaflarından olan Abdurrahman Çanakkaleli de uzun yıllardır Ramazan ayı içerisinde gece çalıştıklarını söyleyerek, “Ramazan ayının sıcak günlere denk geldiği zamanlarda hem çalışanlarımızın daha rahat olması için hem de işlerimizde daha fazla verim alabilmek için çalışma saatlerimizi gündüzden geceye aldık. Akşam iftarı açtıktan sonra çalışanlarımız iş başı yapıyor ve sabaha kadar çalışıyoruz. 9 yıldır böyle bir çalışma prensibi oluşturduk kendimize. Böylece iş verimliliğimizi daha da artırıyoruz” dedi.

KONYA’DAN DÜNYAYA KABAN İHRACI YAPIYORLAR

Tekstil pazarında kış sezonu için çalışmaların başladığını söyleyen Çanakkaleli, “Şu anda kışın giyilen kabanların üretimine başladık. 7’ici aydan itibaren kışlık giyeceklerin imalatını yapmaya başlıyoruz. Bu imalatlar 10’uncu aya kadar sürüyor ve 2’inci aya kadar da mağazalarda ve dükkânlarda satışı devam ediyor. Bizde gece çalışan mesai arkadaşlarımız ile birlikte dünyanın dört bir yanında giyilecek olan kabanları şimdiden üretmeye ve imal etmeye başladık. Bu kabanlardan aylık 6–7 bin civarında üretiyoruz. Kabanın her parçası burada tek tek işleniyor. Her çalışanımızın yaptığı işin başka bir önemi var” diyerek kabanın imalatı hakkında da bilgi verdi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ/MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri