İftar fiyatına tatil

Ramazan ayında otellerin boş kalmasını önlemeye çalışan turizm işletmeleri, Ramazana özel olarak fiyatları düşürüyor. Alternatif otellerde iftar fiyatına tatil yapma olanakları sunuluyor

Bu yıl Ramazan ayının yaz mevsiminin ortasına denk gelmesi nedeniyle vatandaşın tatil seçenekleri de değişti. Tur organizatörleri ve oteller, Ramazana özel tatil seçenekleri hazırlayarak müşterilerine sundu. Ramazan’a özel olarak hazırlanan tatil seçenekleri, hesaplı olması ve Ramazan’a uygun şartların sağlanması nedeniyle tercih ediliyor.

ALTERNATİF OTELLER FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

 

Rıza Turizm Genel Müdürü Mustafa Ulu, alternatif otellerin geçen senelere göre daha yoğun  olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayının yaz tatiline gelmesi nedeniyle insanların Ramazan’da tatil yapmaktan çekindiklerini dile getiren Mustafa Ulu, “Ege’deki bazı oteller daha çok tercih edildi. Buradaki oteller iftar fiyatına tatil kampanyası başlattılar. Kişi başı günlük 50 TL’ye tatil yapma imkanı sundular. Maliyetlerini kurtarmamış olsa dahi boş kalmamak için bu kampanyaları düzenlediler. Giden arkadaşlar Ramazan ayında yapılan tatilden memnun olduklarını belirtiyor. Konya’nın tatilde genel tercihi Akdeniz olsa da Ramazan ayında Ege tercih ediliyor. Çünkü Ege daha serin oluyor. Fiyat olarak da Ege bölgesi çok cazip oluyor” dedi. Ramazan’dan önce tatil için aşırı yoğunluk oluştuğunu, bunun da otel fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Mustafa Ulu, “Otellerin günlük kişi başı fiyatı 115 Avro’ya ulaştı. Yani 3 kişilik bir ailenin 7 günlük tatil maliyeti 7 bin TL’ye tekabül etti. Birçok insan da fiyatların yüksek olması nedeniyle tatilini eylül ve ekim aylarına erteledi” diye konuştu. Müşterilerin tesettür otellerin pahalı olmasından yakındığını ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Mustafa Ulu, “Tesettür oteller dolu dolu 3 ay hizmet veriyor. Diğer oteller ise 7 ay boyunca dolu dolu hizmet veriyor. Yani tesettür otellerin maliyetleri diğerlerine göre neredeyse 2 misli artıyor. Bu da personel ve yemek maliyetini artırıyor. Ortalama olarak diğer otellerle aynı oranda kâr edebilmek için fiyatları diğerlerine göre daha yüksek oluyor. Ama Ramazan ayında tesettür otellerde istisnai bir durum söz konusu oldu. Rakamlar daha düşük hale geldi. Günlük kişi başı 50 TL’ye tatil yapma imkanı sunuldu” dedi.

YURT DIŞINDA TERCİH BOSNA HERSEK

 

Yurt dışı turlarının da Ramazan ayında ilgi gördüğüne dikkat çeken Mustafa Ulu, “Ramazan ayında en çok tercih edilen yurt dışı tatil turlarının başında Bosna Hersek geliyor. 3 gece 4 gündüz ortalama 600 TL’ye buralara gidilebiliyor. Bosna Hersek’te yapılan programlar beğeni topluyor. Burası daha serin olduğu için tercih ediliyor. Buradaki Ramazan etkinliklerine katılan tatilciler, Ramazan ayında yapılan farklı kültürel etkinlikleri de görmüş oluyor” diye konuştu.

ERKEN REZERVASYON KAZANDIRIR

 

Önümüzdeki sene Ramazan ayında otellerin çok daha hızlı dolmasını tahmin ettiklerini söyleyen Rıza Turizm Genel Müdürü Mustafa Ulu, “Çünkü insanlar Ramazan’da tatil yapmayı öğrendi. Gündüz uyuyorlar, akşamları çeşitli etkinlikler yapılıyor. Kapalı ve açık havuzları, animasyonları derken sahur oluyor. Sahur yemeğini yiyip, sabah namazını kıldıktan sonra yatıyor ve öğleden sonra kalkıyor. Çocuklar için eğlence ortamları da hazırlanmış durumda olduğu için çocuklar da sıkıntı yaşamıyor” ifadelerini kullandı. Bayramdan sonra da turizmde hareketliliğin devam etmesinin beklendiğini dile getiren Ulu, bunda okulların bu yıl daha geç açılacak olmasının da etkili olduğunu söyledi. Talebin yüksek olduğu dönemlerde fiyatların da yükseldiğini söylen Mustafa Ulu, “Tatil sadece denizle sınırlı değil, Karadeniz turlarımız var. Ama bunlar yolu yoracağı için Ramazan ayında tercih edilmiyor. Yayla turları normalde çok tercih ediliyor, daha serin, ferah bir ortam olduğu için. İnsanlar artık butik otellere de ilgi gösteriyor. Bu otellerin rahatlığı doğa içerisinde olması. Yemek yediğiniz yerin adı samanlık diye, konakladığınız yerin adı ahır diye geçiyor. Ata, ATV motorlarına, bisiklete binebiliyorsunuz. Önümüzdeki yıl için tavsiyem rezervasyonların aralık, ocak aylarında yaptırmalarıdır. Çünkü önümüzdeki yıl tatil fiyatları daha yüksek olacak. Erken rezervasyonlarda yüzde 50’ye varan indirim imkanları var. Erken rezervasyon yaptırıp gidemediğiniz takdirde bir ay öncesinde netleşiyorsa o zaman iptal ettirebiliyorsunuz. Bununla ilgili sıkıntı yaşamamak için erken rezervasyon sigortası yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. Çok cüzi bir ücret ödeyerek bu sigortayı yaptırabilirsiniz. Bu sigorta kapsamında olduğu için ne tur firmaları, ne de otelciler sıkıntı yaşamıyor. Son güne kadar geliyor insanlar, son gün gitmekten vazgeçtik, paramızı iade edin diyorlar. Satış kurallarında böyle bir durum söz konusu değildir. Otel dolmuştur, müşteri almaz otel, sen gelmeyeceğim dediğin zaman o oda boş kalır, müessesenin zararına olur. Bunu en geç 21 gün kala bildirmek gerekir. Bunun yanında seyahat engeli olduğu zaman, birinci dereceden yakınları vefat ettiğinde, hastalığı nedeniyle seyahat edemeyeceğine dair rapor verdiğinde koşulsuz şartsız parası iade edilmektedir” dedi.

RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri