"İdrar Kaçırma Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır"

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semih Mun, idrar kaçırmanın bir hastalık değil bir belirti olduğunu söyledi. Mun, "İdrar kaçırma tedavi edilebilir bir hastalıktır." dedi.İdrar kaçırma sorunu...

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semih Mun, idrar kaçırmanın bir hastalık değil bir belirti olduğunu söyledi. Mun, "İdrar kaçırma tedavi edilebilir bir hastalıktır." dedi.

İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin utanma hissini sık sık yaşadığını vurgulayan Mun, “Kendine olan güvenleri sarsılır, hatta sosyal yaşamlarını değiştirmeye kadar giderler. Hastaların çoğu, yaşamını idrar kaçırma ile devam ettirmeye gayret ederler. Çeşitli yöntemlerle, bu sorunu idare etme yolu seçerler. Ancak çok belirgin olursa yardım ararlar.” diye konuştu.

Mun, şöyle devam etti: “Mesanenin (idrar torbasının) iki önemli fonksiyonu vardır. Birisi idrarı depolamak diğeri ise boşaltmaktır. İdrar depolama işlevinin aksadığı durumlarda idrar kaçırma ortaya çıkar. Bu durum her zaman mesaneden kaynaklanmayabilir. İdrar yolunun son kısmındaki tıkanmalar, idrar yolu enfeksiyonları, idrar tutucu mekanizmanın hasarlanması da değişik türden idrar kaçırmalara neden olmaktadır. Genellikle hastalarımızda; fiziksel aktivite veya zorlanmada idrar kaçırma (stres tipi idrar kaçırma), sıkışma hissi gelmesi ve aniden idrar bastırmasıyla kaçırma, iki durumun karışımı, mesanenin kapasitesinin aşılmasıyla taşma şeklinde idrar kaçırma çeşitleri görülmektedir. Özellikle kadınlarda gülme, öksürme ve ağır kaldırma sırasında ortaya çıkan idrar kaçırma oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu durum genelde fazla sayıda ya da zor doğum yapan kadınlarda veya değişik nedenlerle karın alt kısımdaki adalelerin gevşemesi sonucunda ortaya çıkar. Fazla kilonun da bu duruma olumsuz katkısı bulunmaktadır.”

İdrar kaçırmanın değerlendirilmesinin, hastadan alınan detaylı bilgi ve fiziki inceleme ile yapıldığını belirten Op. Dr. Mun, sebeplerinin belirlenmesinin ardından, hastada önce egzersizler veya ilaç tedavisi denendiğini söyledi. Mun, “İdrar kaçırmanın bazı nedenleri geçici veya kolay iyileşebilen durumlardır. Bunlar idrar yolu iltihabı, vaginal enfeksiyon veya tahriş, bazı ilaçlar, kabızlık ve hareketsiz kalmadır. Ama bazen de ileri tetkik ve tedavi gerekir. Basit tedaviler ve önlemler ameliyat harici yöntemlerdir ama bazen ameliyatla beraberce de yararlanılır. Ameliyat gerektiren durumlarda, özellikle kadınlar için son zamanlarda geliştirilen güvenli ve başarılı tekniklerle tedavi kolaylıkla sağlanır. Vücut dışında dikişli bir yara olmadan, hızla sonuca ulaşılan yöntemler günümüzde başarıyla uygulanmaktadır. Hastaların çoğunda, tedavi bir günde tamamlanabilmektedir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri