İcrada rekor seviye

Artan icra dosyaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Konya Barosu Başkanı Av. Fevzi Kayacan, boşanmaların artması sebebiyle ödenmeyen nafakaların icralık olduğunu söyledi

Son yıllarda icra dosyalarında rekor seviyelere ulaşıldı. Özellikle banka kredilerini artması ve boşanma olayları dolayısıyla nafaka ödenmemesinden dolayı icra dosyaları raflara sığmıyor. İcra daire sayıları da buna oranla artmış durumda. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Baro Başkanı Av. Fevzi Kayacan, Konya ve Türkiye genelinde icra dosyası sayılarının arttığını söyledi. İcra olaylarında en büyük etmenlerden birinin verilen sözlerin tutulmaması olduğunu dile getiren Fevzi Kayacan, “Ticari hayatın durumu icra olaylarının artmasında büyük etki oluşturuyor. Ticari hayatın yanı sıra boşanma olayları sebebi ile nafaka ödemeleri de icrada büyük rol oynuyor” dedi. Boşanan taraftan erkeklerin nafaka ödemediğini bu yüzden icraya düştüğünü ifade eden Kayacan, “Erkekler payına düşen nafakayı ödemiyorlar. Bu para ödenmeye ödenmeye birikiyor. Bunun sonucunda karşı taraf icraya veriyor. Şu anda icra dosyaları arasında en yaygın dosyalar nafaka sebebiyle açılmış dosyalardır. Buna etki eden sebepte boşanma olaylarıdır” diye konuştu. İcra dosyaları ve icra sayıları hakkında da bilgiler veren Kayacan, “Konya’da şu an 14 tane icra dairesi bulunuyor. Bunların hepsi de yoğun olarak çalışıyor. Bir icra dairesi yıllık ortalama 10 bin icra dosyasına bakıyor” ifadelerini kullandı.

İCRADAKİ SEBEP AHLAKİ ÇÖKÜNTÜ

İcralarda ekonomik sebeplerin yanı sıra ahlaki sebeplerin ön plana çıktığını belirten Her Yerde Adalet Platformu Başkanı Av. Özkan Öztürk ise, icra olaylarının ekonomik boyutlarının değil ahlaki boyutlarının araştırılması gerektiğini ifade etti. Özkan Öztürk, “Ahlaki ve manevi sebepler insanı icraya sürüklüyor. Örneğin adamın son model arabası var, lüks evi var fakat 5 bin liralık ödemeden icralık oluyor. Adam inadından ve maneviyat eksikliğinden borcunu ödemiyor. Ödeyemediğinden değil. Ben icra avukatıyım bu tip dosyalar en fazla karşılaştığımız dosyalardır. Bunun sebebi de ahlaki yozlaşmadır. Ekonomik nedenler değil. Tabi ekonomik nedenlerin de icrada payı büyük. Sadece ahlaki olarak sınıflandıramayız” dedi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin icralarla sürekli mücadele halinde olduğunu vurgulayan Öztürk, “Düşük faiz diyerek kredi çeken küçük ve orta büyüklükteki esnaflar bankalardan çektikleri kredileri ödeyemiyorlar. Bu kredilerin yanında esnafın diğer borçları eklenince de işin içinden çıkılmıyor. Bu sebeplerden dolayı esnafın yarısı icralık oluyor. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu. Küçük ve orta boy esnafın faizsiz kredilerle desteklenmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, bu sayede esnafın borçlarının rahatlatılabileceğini belirtti. Kredi kartlarının icra olaylarında büyük etki ettiğini dile getiren Özkan Öztürk, “Üretmeden tüketen bir toplum yapısı yerleşmiş durumda. İnsanların cebinde parası yok ama kredi kartı var. Aldığı maaştan çok harcaması olan insanlarımız var. Bu şekilde kendilerini zor duruma sokarak icralık olmanın zemini hazırlıyorlar. Konya’da abartmadan söylüyorum yıllık 145 bine yakın icra dosyası işleniyor” ifadelerini kullandı.

İCRA DOSYALARININ SAYISI ARTACAK

Çıkartılan yeni kanun ile birlikte icralık dosyaların sayısının daha da artacağını anımsatan Özkan Öztürk, vatandaşın nasıl olsa eve icra gelmeyecek düşüncesiyle borçlarını ödemeyeceğini söyledi. İcra olaylarının azaltılabilmesi noktasında yapılabilecekler hakkında da bilgiler veren Öztürk, “Esnafın faizsiz krediler ile desteklenmesi ve sanal ekonomi modelinden vazgeçilmesi gerekmektedir. Bireyler ya da toplumu yasayla eğitemezler ahlak ve maneviyat eğitimi ile vatandaşı borç ödeme bilinci yerleştirilerek icranın önüne geçilebilir. Bana göre en büyük etmen budur” değerlendirmesini yaptı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri