İcra tuzağına dikkat

Dolandırıcılar her gün yenisini icat ettikleri yöntemlerle insanların hayatı karartıyor. Bunlardan bir tanesi ve son günlerde sıkça rastlananı icra takibi dolandırıcılığı. Mağdur olan vatandaş 1 hafta içerisinde itiraz etmek zorunda

Dolandırıcılar her günü yeni bir dolandırıcılık tuzağıyla vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Borcunuz olmadığı halde hacizlik olabilirsiniz. 100 binlerce kişinin kimlik bilgilerini ele geçiren sahtekarlar, mahkeme kararı ve belge olmadan icra takibi başlatıyor. 7 gün içinde itiraz etmezseniz bu borcu ödemek zorunda kalabiliyorsunuz.  Vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, icra dairelerine giderek, ‘ilamsız icra takibi’ için başvuru yapıyor. Başvurunun kabul edilmesi için her hangi bir belge, borç kağıdı, fatura veya mahkeme kararına gerek olmadığını bilen dolandırıcılar, 40-50 liralık masrafla hiçbir şeyden haberi olamayan vatandaşın adresine 500-2000 lira arası ödeme emri yollatıyor.

GERÇEK AVUKAT ADI KULLANIYORLAR

Sahte polis, savcı ve avukatlar bu kez de sahte icra yöntemiyle vatandaşı kandırmaya çalışıyor. Üstelik bu kişiler gerçek avukat ismi kullanıyor. Yani avukatlar da mağdur. Vatandaşa ödenmemiş borçları varmış gibi sahte icra takibi gönderen dolandırıcılar, “7 gün içinde ödenmezse borç katlanır” diyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız icra dairesine gidip ‘Hiçbir borcum yoktur’ şeklinde dilekçe vermeniz gerekiyor.

ÇOK SAYIDA İNSAN DOLANDIRILDI

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, icra takibinin genellikle borç ödenmediğinde alıcılar tarafından başlatıldığını fakat son günlerde borcu olmayan kişilerinde tanımadığı kişilerce icra takibiyle karşılaştığını belirtti. İcra takibi ile ilgili Mustafa Dinç, “Çoğu kişi mahkeme kararı olması gerektiğini düşünür. Ancak durum zannedildiği gibi değil. Belgesiz ve mahkemesiz icra takibi var” dedi. Mahkeme kararı olmadan yapılan bu işleme ‘ilamsız icra takibi" denildiğini ifade eden Dinç, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar icra dairelerine giderek ilamsız icra takibi için başvuru yapıyor. Başvurunun kabul edilmesi için herhangi bir belge, borç kağıdı, fatura ve ya mahkeme kararının gerek olmadığını bilen dolandırıcılar, 40-50 liralık masrafla hiçbir şeyden haberi olmayan vatandaşın adresine 500-2000 lira arası ödeme emri yollatıyor. Ödeme emrini alan vatandaşlar, bir yanlışlık yapılığını düşünerek, yasaya göre 7 gün içinde icra dairesine itiraz etmezse borcu kabul etmiş sayıyor. Borç ödenmezse haciz işlemi başlatıyor. Borçlu buna itiraz ederek borçlu olmadığıyla ilgili dava açabilir. Fakat mahkeme masrafı 500-600 lira ve dava 1.5-2 yıl sürüyor. Ayrıca hacizi durdurmak için anaparanın yüzde 115'i kadar teminat yatırmak gerekiyor. Vatandaş itiraz süresine dikkat etmeli, olmayan borcun sıkıntısıyla uğraşmak zorunda kalmamalıdır. 100 binlerce kişinin kimlik bilgilerini ele geçiren sahtekarlar, mahkeme kararı ve belge olmadan icra takibi başlatıyor. İcra dairesinden gelen borç tebligatına 7 gün içinde itiraz edilmezse, borç kesinleşiyor. Vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerekiyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri