İbâdetlerin İnsan Eğitimindeki Etkisi -2-

Nurten Selma Çevikoğlu

Son yazımızda ibâdetin insan eğitimindeki etkin ve son derece müspet katkılarından bahsediyorduk. İmânın şartlarını yerine getirmenin hazzının yanı sıra insanı nasıl olumlu yönde motive ettiğine dâir açıklamalarımız olmuştu. Siz kıymetli okurlarımızın da bize katıldığınızı düşünüyoruz.

Evet, iddia ediyoruz inanmak ve iman etmek insan için dünyâdaki en büyük kazançtır. Onunla içinde yaşadığımız şu geçici ve içinden hiç çıkmayacağımız ebedi hayat kazanılacaktır. Bu sebeple iman etmenin getirileri pek ehemmiyet arz eder. İşte ibâdet etmek, dini bazı emir ve yasakları yerine getirmek bu kabilden değerlendirilir. Yine iddia ediyoruz ki ibâdetlerin insanın tüm menfi yönlerini düzeltmekte mükemmel etkileri vardır. İnsanları güzel ahlak sahibi yapmakta çok kuvvetli tesirleri mevcuttur. Ülkemizin bütün eğitim kurumları seferber edilse ayni tesirleri oluşturamaz. İnsanlara eğitmek için kullanılan çağdaş metotlar genellikle kul kökenlidir ve ancak tecrübe yoluyla bulunarak tavsiye edilmiştir. Ama ibâdetler ilâhi kökenlidir ve Hak tavsiyeleri veya emirleridir. Onun için de etkindir ve en tesirlisidir. Bu sebeple her eğitim kurumunda insanlarımıza ibâdet tavsiye edilmeli, öğretilmeli ve bizzat tatbik edilmesi teşvik edilmelidir. Neden bu okulda mescit var? Yerine okullarımızda mutlaka mescitler açılmalı, gençlerin namaz kılması ve Allah(c.c)’a yaklaşması temin edilmelidir. Yüreklerimizi dağlatan bugünkü ahlâki yozlaşmanın çâresi budur. Devamlı güzel dinimizi yerin dibine batırmaya çalışanlar bugüne kadar insanımıza mutluluk sunabildiler mi soruyorum sizlere Allah(c.c) aşkına. Hep çevrede huzursuz, sıkıntılı, bunalımlı insanlar gezmiyor mu? Piyasada asan, kesen, vuran, öldürenler dolaşmıyor mu? Yakınmıyor muyuz bunlardan?

Ey insan silkin, toparlan, kalk ayağa. İbâdetler seni sen yapıyor. Seni kıymetlendiriyor. Seni Rabb’ine yaklaştırıyor. İbâdet ihmal ettiğin ruhunu diriltiyor. Dünyânın dağdağasında sana en büyük güç ve destek oluyor. İbâdet Hakk’a yürüyüş, mânen coşkuyla kucaklaşma. Unuttuğun güzellikleri hatırlama. Yüreğinin derinliklerine inme ve benliğinle yüzleşme. Korkma ve cesur ol git ve O’na de: ‘SENİ SEVİYORUM EY RABBİM SENDE BENİ SEV’ O kendisine yönelenleri hiç rahmetinden mahrum bırakmaz. Yeter ki sen artık O’na dön ve yalnızca O’na yönel.

İşte kaldığımız yerden devam edelim. Zekatta kalmıştık.

Zekat ne müthiş bir sosyal dayanışma bilinci kazandırır insana. Zekat insanı içinde yaşadığı cemiyete karşı sorumlu kılar. Zengin fakir ayrımına bir biçim getirerek toplumsal gerginliği giderir. Zekat vererek borcunu ödeyen zengin ile hakkını alan fakir toplumdaki ekonomik dengeyi sağlamış olur. Bu sebeple zekatta toplumsal bir arınma ve temizlenme vardır. Zekat ibâdetinin doğru işlemesi çok önemli insâni meziyetleri ve psikolojik faktörleri beraberinde işleve koyar. Hiçbir başa kakma ve övünme olmaksızın yerine getirilen bu ibâdette biri borcunu öderken diğeri hakkını alıyor. Zekat ibâdetinin hem bireysel bazda hem de toplumsal bazda insan eğitiminde çok olumlu katkıları vardır.

Hacca gelince, o kişisel bir diriliş sanki yeniden doğuştur. O kutsal mekanlara gitme mükellefiyetine erişmiş kişi için hac mânevi bir yüceliş ve yükseliştir. Kişiye gidilecek ebedi mekanların provasını şimdiden yaparak hayâtı daha ciddi değerlendirme şuuru kazandırır. Hac ibâdetiyle insan ruhunun Hakk’a yükselişi en kâmil mânâda temsil edilir. Sanki hacda kâinâtın ve yaratılışın özeti vardır. Hac bir mânevi canlılıktır, esbâbe yöneliştir. Hac ile kişi kendini geçici kaygılardan ve bağımlılıklardan kurtararak her şeyi arkaya atar ve bir tek’e yönelir. Ölümü bembeyaz lekesiz ihrâmı (=kefeni) ile yakından hisseder. Tüm yaratıklara şefkat ve merhamet ederek hiçbir yaprağı koparmaz, sineği öldürmez. Zorluklara dayanır sabreder hayâtını belli programlara göre disipline eder. Kardeşlik bilincini yakından tadar. Benken biz olur. Daha sayalım mı?

Demek ki ibâdetlerin insan eğitiminde muhteşem faydaları vardır. İbâdetler insanların mutluluğuna sebeptir. İbâdetler insanın kendini tanımasına ve daha iyi anlamasına vesiledir. İbâdetler insanın kendisiyle ve toplumla barışık olmasını temin eden en önemli etkendir. Ayni zamanda cemiyetin huzuruna ve barışın kurulmasına en büyük destektir.

İnsan eğitimine muhteşem katkılar sağlayan ibâdetlerin memleketimizin tüm katmanlarındaki eğitim kurum ve kuruluşlarında tavsiye ve tatbik edilmesini cânı yürekten ilgililerden talep ediyoruz. Ülkemizin eğitimi ile ilgili görev yapan kişilerin yüce dinimizin emrettiği tüm ibâdetleri engin bir anlayışla değerlendirerek bugünkü çağdaş eğitimin tüm imkanlarını seferber ederek insanımıza sevdirerek verilmesi için gayret sarf etmesini kendilerinden istiyoruz. Herkesin şikâyetlendiği ahlâki yozlaşma ancak bu şekilde önlenebilir. Başka çözüm aramaya gerek yoktur.

Dilek ve isteklerimizin mâkes bulması duâsıyla sizlere hayırlı cumalar diliyorun efendim.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.