İaosb Ar-ge Ve İnovasyon Yarışması Sonuçlandı

Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri (OSB) arasında ilk defa İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) tarafından Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması sonuçlandı.

Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri (OSB) arasında ilk defa İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) tarafından Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması sonuçlandı. Yarışmanın birincisi, "Çoklu Frekans Seçimli Metal Dedektörü" projesiyle Elektral Elektromekanik A.Ş. oldu.

Hem üniversite-sanayi işbirliğine hem de ar-ge ve inovasyonun önemine dikkat çekmek amacıyla başlatılan yarışmada ön elemenin ardından finale kalan altı firmanın toplam 10 projesi değerlendirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ve diğer yetililer, İzmir üniversitelerinin rektör ve akademisyenleri, TÜBİTAK ve KOSGEB yöneticileri, İzmir iş dünyasının önemli isimleriyle basın temsilcilerinden oluşan 18 kişilik jüri, ilk üç derece ve mansiyon ödülü almaya hak kazanan üç projeyi belirledi. Buna göre Elektral Elektromekanik birinci olurken ikincilik ödülünü "Polyb Rib Eco Drum Teknolojisi" projesiyle Tolkar Makine A.Ş., üçüncülük ödülünü "Smart Balancing System" ile yine aynı şirket almaya hak kazandı. Mansiyon ödüllerini ise "Sağım Makinesi Pulsatörü" ile TETA Ortak Gelişim Ltd.Şti, "500 Kg. Yüksek Devir Sıkmalı Yıkama/Boyama Makinesi" ile Tolkar Makine A.Ş., "Bağlantı Elemanları İçin Yuvarlatılmış Kare Şeklinde Kendinden Diş Açar Diş Formu ve Üretim Yöntemi" ile Norm Cıvata A.Ş. paylaştı.

'GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN ARTMASI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER İHRAÇ ETMEMİZ LAZIM'

Ödül töreninde konuşan Müsteşar Aslan kamu, akademi ve sanayi dünyasının geleneksel yöntemlerle üretim yaptığına dikkat çekerek, Türkiye’nin ekonomik gelişmişlik düzeyinin arttırılabilmesi için ileri teknoloji üretip ihraç eder hale gelmesi gerektiğini vurguladı. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefleyen Türkiye’nin, bugün 152,5 milyar dolarlık ihracatında ileri teknoloji ürünlerinin yalnızca yüzde 2,5-3’lük kısmı oluşturduğuna dikkat çekerek, “236,5 milyar dolarlık ithalatımızın 60 milyar dolarlık enerji payı dışında kalan 176,5 milyar dolarlık kısmı, ithal ara ürün dediğimiz mallar için harcanıyor. Bu ürünlerin büyük kısmını ülkemizde üretebiliriz. Bunun için de anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Üniversite-sanayi işbirliğini arttırıp ar-ge ve inovasyona dayalı çalışmalar yürütmeliyiz.” dedi.

'2023 HEDEFİNİ TUTTURMANIN YOLU AR-GE VE İNOVASYONDAN GEÇER'

İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ise dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçlayan Türkiye’nin, 2023 hedeflerine bugünkü sanayi yapısıyla ulaşamayacağını savunarak, “Hedefi tutturmanın yolu, ar-ge ve inovasyona dayalı ileri teknoloji ürünlerden geçer.” şeklinde konuştu. Devletin ar-ge konusunda verdiği desteklerden sanayicilerin yarısının faydalandığını, diğer kısmın ise destek ve çalışmalar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Uğurtaş, “Üniversitelerle işbirliği yapan sanayiciler, toplam sanayicilerin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bizim bunu kırmamız lazım. Bunu kırarken üniversitelerin de destek olması lazım. Umarım bu çalışmalarımızla kamuoyuna bu farkındalığı aşılarız. Sanayi yaşamazsa üniversite mezunlarının iş bulma şansı olmaz. Bu birbirine bağlı bir zincir.” dedi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da üniversitenin sanayicileri beklediğini, sanayicilerinse akademisyenlerden çok kısa sürede hayata geçirilecek projeler üretmesini umduğunu dile getirdi. Yarışmayla akademisyen ve sanayicileri biraraya getirerek ar-ge ve inovasyon konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Rektör Yılmaz, “Ege Bölgesi’ni, katma değeri yüksek ürünler ihraç eden bir bölge haline getirmeyi hedefliyoruz. İAOSB ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, sanayicilerle akademisyenlerin işbirliklerini kışkırtmayı amaçlıyor. Bu yarışmada da bu amaçla yola çıktık.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri