Huzura hasret kaldık

İslam dünyası Ramazan ayını buruk bir şekilde karşıladı. Birçok İslam ülkesinde Ramazan ayı çatışmaların gölgesinde geçiyor. İslam dünyası, yıllardır Ramazan ayını huzurlu şekilde geçirmeye hasret kaldı

Zulüm dinmiyor!

İslam dünyası yıllardır Ramazan ayını silahların gölgesinde geçiriyor. Şiddet olaylarının devam ettiği Müslüman coğrafyasında acı ve gözyaşı, Ramazan ayında da dinmedi. Arakan'dan Suriye'ye, Irak'tan Afganistan'a, Filistin'den Pakistan ve Doğu Türkistan'a kadar birçok İslam ülkesi, 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayını buruk bir sevinçle karşıladı. Müslümanların yaptığı ibadetler, engellenmeye çalışılıyor. Müslümanlara el uzatmak, yaralarını sarmak için kurulmuş, İslami yardım kuruluşlarının çalışmaları sıkı bir denetim altına alınıyor. Ülkesinde yaşanan zulüm ve baskıdan kurtulmak için Türkiye'ye sığınan mültecilerde Ramazanı yine özlem ve gözyaşı ile yaşıyor.  Dünya nüfusunun yüzde 23'ünü oluşturan Müslümanlar, yaşanan şiddetin ve akan kanın durması için dua ediyor. 

İSRAİL ZİNDANLARINDA RAMAZAN

Filistin halkı, bu Ramazan'ı da çeşitli acılarla, sıkıntılarla karşıladı. Binlerce Filistinli Ramazan ayını İsrail zindanlarında karşıladı. Halkının yüzde 99'unu fakirlik düzeyinin altında gelire sahip olanların oluşturduğu Gazze'de birçok insan yiyecek ekmek, içecek su bulmadan oruç tutuyor. İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin durumları bu iken beş milyon Filistinli de Ramazan'ı kendi yurtlarından, evlerinden uzakta mülteci kamplarında karşıladı. 

ÖLÜM TEHDİTİ ALTINDA İBADET

Ramazan ayı Ortadoğu'da buruk karşılandı. Geçtiğimiz gün Suriye’nin İdlib kenti Esad kontrolünde bulunan hava kuvvetleri tarafından bombalandı.  Ramazan ayında bu patlamada 30 kişi öldü 70 kişi de yaralandı. Suriyeli vatandaşlar yokluğun ve sefaletin yanında ölüm tehdidi ile oruç tutup, namaz kılıyor. 6 yıl önce başlayan iç savaş nedeniyle büyük bedeller ödeyen Suriyeli vatandaşlara gönderilen yardımlara da engel olunuyor. Milyonlarca Suriyeli vatandaş ülkesinden uzak ve üzüntülü bir ramazan yaşıyor.

ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE ORUÇ 

Irak'ta da Ramazan ayı kana boyandı. Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen iki bombalı saldırıda ölü sayısı 23'ü buldu. Irak'ta yaşanan DAEŞ şiddeti ve ekonomik yokluğa rağmen Ramazan ayı yine ihmal edilmiyor. Ramazan heyecanı bütün olumsuzluklara rağmen yaşatılıyor. Rahat nefes almadan, büyük emniyet önlemleri altında ramazan alışverişi yapan Irak vatandaşları, İslam ülkeleri üzerinde oynanan kirli oyunların bitmesi için mübarek ayda duayı eksik etmiyor.

ORUÇ VE NAMAZ YASAKLANDI

Uzun yıllar Komünist Çin işgali altında bulunan ve hala rahat bir nefes alamayan Doğu Türkistan halkı bütün baskılara rağmen inancından taviz vermiyor. Ramazan ayı Doğu Türkistan'da da zor ve baskı altında geçiyor. Çin, Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan özerk bölgesinde öğrenciler ve devlet memurlarının oruç tutmasını istemiyor. Müslümanlar Camilerde rahatça namaz kılamıyor.

38 yıldır savaşın devam ettiği Afganistan'da savaş, ramazan heyecanına engel olamadı. Halk Afganistan'ın başkenti Kabil'de ramazan coşkusunu her şeye rağmen yaşıyor. İftar saati yaklaşırken caddelerde ve semt pazarlarında hareketlilik yaşanıyor. Dünyanın en büyük Müslüman nüfuslu ikinci ülkesi olan Pakistan'da Ramazan yoksulluğa rağmen, büyük bir maneviyat içerisinde geçiyor. Halk, iftar öncesi bir avuç yemek için saatlerce yemek kuyruğunda bekliyor. İftarı genelde cami avlularında yapan Pakistan halkı, pirinç ve kuru ekmekle karınlarını doyuruyor.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri