'Huzur İçinde Kardeşçe Yaşayacağız'

Samsun’un Havza ilçesinde Muharrem ayı nedeni ile On İki Yıldız Kültür Bilim Eğitim ve Sosyal Yaşam Vakfı ve Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şubesince 9. Geleneksel Aşure Günü düzenlendi. Etkinlikte katılımcılar birlik ve beraberlik mesajları...

Samsun’un Havza ilçesinde Muharrem ayı nedeni ile On İki Yıldız Kültür Bilim Eğitim ve Sosyal Yaşam Vakfı ve Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şubesince 9. Geleneksel Aşure Günü düzenlendi. Etkinlikte katılımcılar birlik ve beraberlik mesajları vererek, Anadolu'da dün olduğu gibi bugün de gelecekte de kardeşçe yaşayacaklarını ifade etti.

On İki Yıldız Kültür Bilim Eğitim ve Sosyal Yaşam Vakfı ve Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şubesi'nin, inşaatı devam eden ve Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan cemevinde düzenlediği aşure gününe Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Havza Emniyet Müdürü Cengiz Urgancı, On İki Yıldız Vakfı Başkanı Kemal Zeybek, Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şubesi Başkanı Veli Gül, CHP ilçe Başkanı Hasan Topbulut, Sakarya Dershanesi Müdürü Mehmet Öztürk, Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Mustafa Yüksel, bazı protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan On İki Yıldız Vakfı Başkanı Kemal Zeybek, yapılan cemevinin kapısının herkese açık olduğunu belirterek, "Bu sayede Alevi yurttaşlarımızla, Sünni yurttaşlarımızla nasıl bir birliktelik yaşadığımızı görme, Alevi-Sünni kardeşlerini daha yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Cem günleri olduğu zaman Sünni yurttaşlarımız da bu günlere katılacaklar, burada bu inancın nasıl yaşandığını, Alevi kültürünün nasıl bir ibadette olduğunu görecekler. İslamiyeti yaşayan insanlar birbirlerinin kültürlerini nasıl yaşadıklarını bilmez durumdalar. Aleviler camilere gider, ibadetlerini yaparlar ve yapmaları da gerekiyor. Camideki inançlarımızı ve cemevlerindeki inançlarımızı toplumun her alanına açacağız. Bunlar bizim değerlerimiz, bu ibadet yerleri çoğaldıkça daha çok kenetlenip birbirimize sıkı sıkı sarılacağız. Bunun gayesi içerisindeyiz insanları ayrıştırmak değil amacımız birleştirmektir." dedi.

Havza Kaymakamı Tanrısever ise "Sizleri gördük, hoş bulduk, sizleri gördük, hoş olduk" diyerek sözlerine başladı. Tanrısever, sözlerine şöyle devam etti: "Bu birlik beraberlik ve kardeşlik ortamı tüm Türkiye’ye önek olur. Buraya geldim, yüzünüzdeki o samimiyeti ve kalplerinizdeki o üzelliği hissetmek zor değil.

Cemevinin yapılışının gayesini anlattığında birbirimizi daha iyi tanıyacağımızı, anlayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bu cemevi inşaatını el ele verip tamamlayacağız. Burası bizim de evimiz bizim de dergâhımız, burayı tamamlamak bizim de görevimiz. Bu güzellik ve beraberliğin bozulmaması için bir olalım, diri olalım."

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz de "Bizler burada bin yıldır Anadolu’ya gelen Türklerle beraber yaşıyoruz. Bugüne kadar hiçbir ayrımcılık sorunu olmadı, olmayacaktır. Bizlere burada her türlü desteği verdiniz, hep beraber birlikte yaşayacağız. Türkiyemizin etrafı bilindiği üzere ateş çemberinde, her taraf yanmakta ama Anadolu toprakları huzur içerisinde. Dışarıdaki ateş çemberi bu topraklara gelemez, huzur içinde Alevi-Sünni ayrımı yapmadan kardeşçe yaşayacağız. Bugün için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şubesi Başkanı Veli Gül ise aşurenin 12 imamı temsilen 12 çeşit malzemeden hazırlandığını belirtti. Konuşmaların ardından dua edildi ve kesilen kurban etlerinden hazırlanan lokma ve aşure davetlilere ikram edildi. Yenilen yemeğin ardından Havza Kaymakamı Tanrısever ve Belediye Başkanı İkiz cemevi inşanı gezerek, On İki Yıldız Vakfı Başkanı Kemal Zeybek’ten bilgiler aldılar. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri