Hükümet tek başına anayasa yapamaz

HAS Parti Konya İl Başkanı Veli Tolu yeni anayasa çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi

HAS Parti Konya İl Başkanı Veli Tolu yeni anayasa çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi. Tolu hükümetin anayasayı tek başına yapamayacağını söyledi

 

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Konya İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda yeni anayasanın içeriği, yapılan çalışmalar ve yapılma süresi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. 12 Haziran seçimlerinden 5 ay geçmesine rağmen vaat edilenlerin hala gündeme getirilmediğini ifade eden Veli Tolu, “Seçim sürecinde siyasetçilerin kavga etmesine sebep olan vaatler den bu gün kimse bahsetmiyor. Seçimden önce 2012’ye dair iki konu gündemdeydi. Bunlardan ilk olanı yeni anayasa 2. husus ise tehlike sinyalleri veren ekonomiye bütçe önlemlerinin alınması idi. Fakat bu iki hususa dair gündemimizde göze batan bir çalışma yok” dedi. İktidar partisinin ve muhalefet partisinin yeterince sorumluk göstermediğini dile getiren Tolu, “Hükümet anayasa hakkında ciddiyetsiz hareketler sergiliyor. Bir komisyonu kurmak için dahi emin bir şekilde hareket etmiyorlar. İktidar partisinden birisi çıkıp ta yeni anayasa şöyle olmalıdır diyerek bir fikir sunmuyor. Sergilenen tavırlara baktığımız zaman hükümetin anayasayı tek başına yapamayacağı ön plana çıkmıştır. Muhalefet ise iktidarın doğru işlerine beğenen yanlış işlerini eleştiren bir tavır sergilemiyor. Biz Has Parti olarak kurulduğumuz günden bu yana yaptığımız dürüst muhalefeti bugünde yapmaya devam ediyoruz. Sonuna kadar da devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASA OLMALIDIR

 

Yapılacak anayasada nelerin olması gerektiği hakkında açıklamalar da yapan Veli Tolu, “Yapılacak yeni anayasada özgürlük ve demokrasi ön plana çıkmalıdır. Çalışmalar doğrultusunda siyasi partilerin ve uzmanların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının fikirlerine ağırlık verilmelidir. Has Parti olarak 4 aylık bir süreç içerisinde tüm sivil toplum kuruluşlarını ve tüm siyasi partileri dolaşarak anayasa hakkında bir dosya hazırladık. Bu dosyada, anayasada olması gereken 4 hususa değindik. İlk olarak anayasa özgürlükçü ve demokratik olmalı, olarak anayasada devlet denetlenebilirliği bulunmalı, devlet kurumları değil bireyi koruyan bir anayasa olmasına dikkat edilmeli,  son olarak ise devletin ve partilerin yanı sıra halkında kanun teklifi verebildiği bir anayasa yapılmalıdır” dedi.

ASKERLİK 3 AYA İNDİRİLMELİDİR

 

Son günlerde gündemde yoğun bir şekilde yer alan bedelli askerlik hakkında da fikirlerini sunan Tolu, 75 milyon insanın eşitliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bedelli askerliğin eşitliği zedelediği belirten Tolu, “Has Parti olarak düşüncemiz askerliğin 3 ay gibi bir süreye indirilmesidir. Güvenlik açısından uzmanlaşmış kişilerin yetiştirilmesine dikkat edilmelidir. Konya’dan giden yeterince eğitim almamış bir delikanlının değil de, uzmanlaşmış ve yöreyi bilen kişilerin terörle mücadele de yer alması daha doğru olacaktı” diye konuştu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri