Hükümet Kurulmadan Gündeme Gelen Enerji Reformuna Yeşiller’den Tepki

Koalisyon pazarlıkları sona yaklaşırken, yeni dönemde vatandaşın cebini enerji yasasının masraflarından korumak isteyen Başbakan Angela Merkel (CDU) Yeşiller’den tepki gördü.

Koalisyon pazarlıkları sona yaklaşırken, yeni dönemde vatandaşın cebini enerji yasasının masraflarından korumak isteyen Başbakan Angela Merkel (CDU) Yeşiller’den tepki gördü. Başbakanın, "Yeni hükümetin en büyük projelerinden biri, enerji dönüşümünde tasarruf amacıyla Yenilenebilir Enerji Yasası’nda (EEG) reform yapmak olmalı." diyerek enerji dönüşümünde tasarrufa gidileceği sinyalini vermesi, Yeşiller’i öfkelendirdi.

Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasında devam eden hükümet müzakerelerinde 40 saatlik bir çalışmayı geride bırakan Enerji Çalışma Grubu'nun olumlu sonuçlar elde ettiğini açıklayan Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier (CDU), "Enerji dönüşümünde herkesin cebini rahatlatacak bir şekilde tasarrufa gitmeyi planlıyoruz. Fakat tasarrufa rağmen enerji dönüşümü de devam edecek." dedi.

Enerji Çalışma Grubu’nun anlaşmasına göre sanayi kuruluşları da artık enerji dönüşümüne daha fazla katkı sağlamak zorunda. Ayrıca yenilenebilir enerji projeleri de azaltılacak. Büyük Koalisyon özellikle üç alanda tasarrufa gitmeyi planlıyor. Öncelikle yeni kurulacak olan biyokütle enerji santrallerinin bundan böyle sadece atık ve artık maddelerden enerji elde etmesi hedefleniyor.

İkinci olarak ise rüzgar santrallerinin yaşam alanlarına olması gereken mesafeyi artık her eyalet kendi takdirine göre belirleyecek. Son olarak ise açık denizde kurulması planlanan rüzgâr santrallerine verilen desteğin iptal edilmesi öngörülüyor.

Yeşiller ise tasarruf planıyla enerji dönüşümünün engelleneceğini düşünüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter, "Büyük koalisyon Almanya’nın iklim koruma alanındaki öncü rolüne veda ediyor. Çalışma grubunun planları sadece ekolojik olarak değil, aynı zamanda ekonomik olarak da bir saçmalık." diyerek tepki gösterdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri