Hukuk sisteminin iyi işlemesi gerek

Hukuk sistemi iyi işleyen ülkelerin gelişmiş olduğunu aktaran Doç. Dr. Ahmet Kesik, hukuk sisteminin iyi işlemesi için avukatların vergisel sorularının çözülmesi gerektiğini belirtti
Vergi Haftası münasebetiyle Konya Barosu ‘Avukatların Vergisel Sorunları’ konulu panel düzenledi. Panel Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Konferans Salonu’nda yapıldı. Oturum Başkanı Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kesik’in yaptığı paneli, Gelir İdaresi Grup Müdürü Abdullah Coşkuner, Yeminli Mali Müşavir Seyit Ali Ersoy ve Serbest Muhasebeci Mali Müşaviri Ahmet İçyer verdi. Panele, Konya Barosu Başkanı Av. Fevzi Kayacan, Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, SMMMO Konya Şube Başkanı İsmail Turan ve avukatlar katıldı. Panel açılışında konuşan Av. Fevzi Kayacan, “Günümüz modern devlet anlayışında kamusal hizmetlerin görülmesinde en önemli finans kaynağının vergi olduğu bilinen bir gerçektir. Güvenlik, yargı, sağlık, eğitim imar gibi hizmetlerin etkili ve kaliteli verilebilmesinin yolu zamanında tahsil olunacak vergilere bağılıdır. Vergisel sorunların yaşanmaması için veya daha az yaşanması için vergisel kuralların basit, anlaşılır ve hakkaniyete uygun ihdas edilmesi gerekir. Devletin hukuksal fonksiyonlarından olan yargı kademesinin olmazsa olmaz unsuru savunma gücünü temsil eden biz avukatlar da hâkim ve savcılar gibi vergi mükellefiyiz. Ancak hakim ve savcılardan farkımız onların yükümlülükleri kaynaktan kesilir ve yatırılır. Oysa biz elde ettiğimiz veya elde etmeye çalıştığımız geliri bir dizi vergisel işlem sonunda yatırırız. Avukatlık mesleğimiz kamusal niteliği ağır basan bir meslek. Defter ve serbest meslek makbuzu düzenleme, belli aralıklarla beyanname verme zorunluluğumuz bulunmaktadır. Mesleğimize ve yargı sistemimizin işleyişine ait bazı kurallar ile vergisel uygulamalar zaman zaman çelişebilmektedir” dedi. Paneli düzenlemekteki amaçlarının avukatların vergisel sorularını dile getirmek olduğunu da belirten Av. Kayacan, “Biz avukatların vergisel sorunlarını dile getirerek, bir nebze de olsa sorunları masaya yatırarak çözüm yollarını bulmak, vergilendirmede bilmediğimiz hususları öğrenmek ve yine bilinmeyen hususları aktarabilmektir. Sosyal ve hukuk devleti anlayışı gereğince devletimizin tarafından biz avukatlar aracılığıyla sunulan adli yardım ve Ceza Mahkemesi Kanunu hizmetleri karşılığı ödenen ücretlerin oldukça düşük oluşu, hatta avukatlık ücreti tarifesinin de altında olması nedeniyle vergiden istisna edilmesi gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştu.
‘HUKUK SİSTEMİ İYİ İŞLEYEN ÜLKELER GELİŞMİŞTİR’
Vergilendirmenin hukukla belirlenen kurallar çerçevesinde oluşturulduğunu aktaran Doç. Dr. Ahmet Kesik, “Türkiye’de sorunlara günlük çözüm üretmek isteniyor. Yapılması gereken var olan soruna kalıcı ve ileriye yönelik çözüm üretmektir. Dünya genelinde etkili olan son ekonomik kriz bize şunu gösterdi, ekonomik büyümenin şart olması ve bu büyümenin sürekli hale getirilmesidir. İyi işleyen bir hukuk sisteminiz varsa ekonomik büyüme oluşur. Ülkemizde şu sorun var, vergi oranı yüksek olursa ekonomik büyüme olmaz. Bu yanlış bir düşüncedir. Kuzey ülkelerinde vergi oranı çok yüksek ama ekonomik büyümeleri de çok yüksek. Burada önemli olan hukuk sisteminin iyi işlemesidir” ifadelerini kullandı.
Almanya’da yapılan bir araştırmada yatırımın yapılmasında en önemli faktörün hukuk sisteminin olduğunun anlaşıldığını da dile getiren Doç. Dr. Kesik, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomik anlamda hukuk sistemi iyi işleyen ülkelerde insanlar daha ferah ve ekonomileri çok iyi. Biz de ülkemizde ekonomik sorunları çözmek, büyümemizi sağlamak için hukukumuzun iyi işlemesi lazım. Hukuk sistemimizin işleyişini sağlamaya çalışan avukatlarımızın sorunları varsa bunun kalıcı ve ileriye yönelik çözümlerinin üretilmesi gerekir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri