Hububat Hasadında Dane Kaybına Sıkı Denetim

Erzincan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, yeni başlayan hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için sıkı denetimlerini sürdürüyor.

Erzincan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, yeni başlayan hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için sıkı denetimlerini sürdürüyor.

Hububat hasadında oluşan dane kaybı ülke ekonomisi için büyük zarar oluşturuyor. Hasat yapılan tarlalarda denetime çıkan ekipler, biçerdöverleri tarlada biçim yaparken denetliyor. Biçimi yapan kişinin operatör belgesinden dane kaybına kadar birçok hususu denetleyen ekipler, valilik genel emri ve bakanlık emirleri doğrultusunda dane kaybının minimum seviyede tutulması için mücadele ediyor.

Merkeze bağlı Ulalar beldesinde çiftçilik yapan Ali Ekber Bal, hububat veriminin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu kaydederek yapılan denetimlerin son derece olumlu olduğunu ve aralıksız sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Dane kaybının az olmasının hem çiftçiye hem de ülkeye kazanç sağladığını belirten Ali Ekber Bal, denetim yapan ekiplere teşekkür etti.

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinden Erzincan’a gelen biçerdöver operatörü Ali Şahin ise yaklaşık 3 ay boyunca Türkiye’nin değişik bölgelerini gezerek hububat hasadı yaptıkları belirterek, işlerinin iyi gittiğini ve emeklerinin karşılığını aldıklarını söyledi. Arazi yapısının küçük ve parçalı olmasının kendileri için en büyük handikap olduğunu dile getiren Çiçek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin her yıl düzenli olarak kendilerini denetlediğini ifade etti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ ise yaptığı açıklamada, her yıl önlenmesi için tarım müdürlükleri tarafından çalışmalar yapılan hububat hasadındaki tane kaybının çok farklı nedenleri olduğunu söyledi. Arazinin engebeli olması, biçerdöver sürücülerinin çok kazanmak için acele etmesi, hububatın olgunlaşmadan hasat edilmesi, yabancı ot miktarının çok olması gibi faktörlerin kaybın artmasında etkili olduğunu bildiren Karadağ, tane kaybının en önemli sebepleri arasında modası geçmiş biçerdöverlerin kullanılmasının da payının olduğunu vurguladı.

        Türkiye'de 30 yıllık biçerdöverlerle arazi yapısını dikkate almadan yapılan hasadın, ekonomide ciddi kayıplara yol açtığını dile getiren Karadağ, "Biçme ya da harmanlama kısmı bozulan bu eski araçların parçaları değişse bile birbirine uyum sağlamıyor. Taneyi kabuğundan ayıramıyor ve tarlada ortaya konulan alın teri eski makinelerle ziyan ediliyor." dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri