İlçe merkezine yakın bir noktada bulunan höyükte bir yanda kaçak kazılar yapılıyor bir yanda da höyüğün etrafı tarlaya dönüştürülüyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tarihçi Devrim Sönmez, şehrin farklı noktalarında bulunan birçok tarihi eser ve yapının bilinçsizçe tahrip edildiğini söyledi. Birçok tarihi eser ve yapının yok olma tehlikesiyle karşı karşı kaldığını vurgulayan Sönmez, tarih konusunda herkesin hassas olmasını talep ediyor.
YETKİLİLER ÖNLEM ALMALI
Sönmez, "Kulu'nun yaklaşık 7 kilometre güneybatısında yer alan Gökmera Höyüğü kaçak kazılarla ve höyük aleyhine genişletilen tarım alanları ile tehdit ediliyor. 2000 tarihinde Kulu'nun İlkçağ Tarihi adlı lisans tezimi hazırlamak için höyük yüzeyinde izinli yüzey araştırması yapmıştım. Höyük yüzeyinden derlediğim çanak çömlek parçalarına göre; Gökmera Höyüğü ilk tunç çağından ( M.Ö. 3000) itibaren yerleşmelere sahne olduğu, Demir Çağı (Frig) ve Klasik Dönemlerde de kullanıldığı anlaşılmıştır. Fakat höyük üzerinde gerçekleştirilen kaçak kazılar ve höyük aleyhine genişletilen tarım alanları höyüğün büyük oranda tahrip edilmesine neden olmuştur, höyüğün doğal yapısı bozulmuştur. Yetkililerden ivedilikle önlem almalarını rica etmekteyiz. Lütfen bilinçli olalım, tarihi eserlere ve yapılara zarar vermeyelim" sözlerini kullandı.
MEZAR KALINTILARI KORUNSUN
Tarihi mezar kalıntılarının da koruma altına alınmasını isteyen Sönmez, şunları söyledi: "Kulu'nun muhtelif yerlerinde Roma ve Bizans dönemlerinden kalma tarihi mezar stelleri, mimari elemanlar ve küp eserler yer almaktadır. Maalesef bu eserler, bazı kurum ve kuruluşların park ve bahçelerinde gelişi güzel vaziyette atılı durmaktadır. Bu tarihi eserler, bir arkeoloji müzesinde koruma altına alınmalı ve sergilenmelidir."
KERİM ATICI merhabahaber.com