Hong Kong’da Polis, Barikatları Kaldırdı

Hong Kong’da Çin’in 2017’deki genel seçimlere müdahale etmesiyle başlayan gösteriler 27 Eylül’den buyana devam ederken, polis, şehrin merkezindeki barikatları kaldırdı.Hong Kong medyasına göre, hükümet binalarının bulunduğu Admiralty...

Hong Kong’da Çin’in 2017’deki genel seçimlere müdahale etmesiyle başlayan gösteriler 27 Eylül’den buyana devam ederken, polis, şehrin merkezindeki barikatları kaldırdı.

Hong Kong medyasına göre, hükümet binalarının bulunduğu Admiralty semtindeki polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis, göstericilerin caddeye kurduğu sağlam barikatları güçlükle sökebildi. Göstericiler, bambu, çimento ve metal halkalar kullanarak sağlam barikatlar oluşturmuştu. Özel aletler kullanılarak sökülen barikatların sökülmesi esnasında çok sayıda polis de hazır bekletildi.

Barikatların kaldırılması gerekçesi ise 'muhtemel bir trafik kazasının önlenmesi’' olarak açıklandı.

Göstericiler, Hong Kong’un lideri Leung Chun-ying’i Pekin’in ‘’kuklası’’ olarak görüyorlar ve istifasını istiyorlar.

Hong Kong, Afyon savaşlarıyla 1842’den 1997 yılına kadar İngiltere’nin sömürgesi durumundaydı.

Çin’e geri verilirken, İngiltere ve Çin arasında yapılan anlaşmayla Hong Kong’un şimdiki yönetim şekli ve statüsü belirlenmişti.

Çin ise Ağustos’ta aldığı bir kararla, 2017’deki genel seçimlerle ilgili olarak Hong Kongluların, Pekin’in belirlediği adayları seçebileceği hükmü getirmişti. Gösteriler de bu karardan dolayı patlak vermişti. Göstericiler, Pekin’in seçimlere müdahale etmemesini ve kendi adaylarını kendilerinin seçmek istediğini talep ediyor.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Portekiz sömürgesinden Çin'e ger verilen Makao Özel İdari Bölgesi, Çin’in ‘’bir ülke, iki sistem’’ ile yönetilen iki özel bölgesi olarak biliniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri