Hong Kong’da Çin Karşıtı Yeni Gösteriler

Eski İngiliz kolonisi olan ve 1997’de Çin’e özel statüyle geri verilen Hong Kong’da binlerce öğrenci, Pekin yönetiminin seçime müdahalesini protesto etti.Çoğu demokrasi yanlısı eylemcilerin sembolü haline gelen sarı kurdele ve beyaz tişört...

Eski İngiliz kolonisi olan ve 1997’de Çin’e özel statüyle geri verilen Hong Kong’da binlerce öğrenci, Pekin yönetiminin seçime müdahalesini protesto etti.

Çoğu demokrasi yanlısı eylemcilerin sembolü haline gelen sarı kurdele ve beyaz tişört giyen binlerce öğrenci, Hong Kong Çin Üniversitesi kampüsünde toplandı. 400 kadar akademisyen ve üniversite çalışanının da katıldığı eylemde üniversite öğrencileri, giriş ve çıkışlarda ortaokul öğrencilerine sarı kurdele dağıttı.

Çin’in Cumhuriyet Bayramı olan 1 Ekim'de de demokrasi yanlısı "Occupy Central" adlı adlı grubun çağrısıyla büyük bir protesto eylemi yapılması ve çağrıya sendikaların da destek vermesi bekleniyor.

Çin Milli Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin, kısa süre önce Hong Kong'un 2017'daki seçimleri için açıktan aday olma imkânını kaldırdığını açıklamıştı. Açıktan aday olma imkânını kaldıran Çin, kendisinin belirlemesi beklenen ve "Aday Komitesi" adı verilen bir oluşumun adaylığı onaylayacağını ve aday sayısının en fazla üçe indirileceği duyurmuştu. Bunun ardından ‘’bir ülke iki sistem’’ ile yönetilen Hong Kong’daki Çin muhalifleri, karara sert tepki göstermişti.

AFYON SAVAŞIYLA İNGİLİZLERE KALMIŞTI

1839 yılında Çin ile İngiltere arasındaki temel sebebi afyon ticareti olan Afyon Savaşı'nın (Çin ile Batı arasındaki ilk çatışma) Çin'in mağlubiyeti ile sonuçlanması üzerine 29 Ağustos 1842 tarihinde Birleşik İngiliz Krallık ile Qing Hanedanı arasında 1. Afyon Savaşı'nı bitiren Nanjing (Nanking) anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla Çin, Hong Kong Adası ve bu adanın civarındaki adaları Birleşik İngiliz Krallığı’na vermek ve yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Anlaşmaya göre ayrıca Çin'de bulunan Britanya vatandaşları diplomatik dokunulmazlığa sahip olacak ve daha önce ülke dışarısına göçmen olarak çıkamayan Çin vatandaşları bu anlaşmayla diğer ülkelere göçmen olarak gidebileceklerdi. Nitekim Amerika kıtasına ilk göçmenler bu anlaşmadan sonra gitti.

İngilizler, Çin ile Japonya arasındaki 1894-1895 yılları arasındaki savaşta Çin hanedanlığının yenilmesi üzerine fırsattan yararlanarak, 1898 yılında Çin hanedanlığıyla imzaladığı ‘’kira sözleşmesi’’yle Hong Kong’u 1997’ye kadar hâkimiyetine almıştı. Hong Kong, 2. Dünya Savaşı sırasında 24 Aralık 1941'de Japonların eline geçmiş ancak 1945'te yeniden İngilizlere verilmişti.

Hong Kong’un İngilizlerden Çin’e devri için imzalanan ortak deklarasyonla Hong Kong’a 2047 yılına kadar "tek ülke iki sistem" politikasıyla kendi idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verildi ve ayrıca Hong Kong’un, bu tarihe kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalması kararlaştırılmıştı. Şu an Hong Kong Özel İdari Bölgesi adını alan Hong Kong’un ilk özel yöneticisi de 1997’de Çin tarafından seçilen Tung Chee-hwa (1997-2005) idi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri