Hong Kong Ve Şanghay Borsaları Bağlandı

Çin sermaye piyasasının uluslararasılaşma sürecinin hızlanmasını sağlamak amacıyla Hong Kong ve Şanghay borsaları bağlandı.7 aylık hazırlığın ardından iki borsanın bağlanmasıyla birlikte ilk işlem bugün yapıldı ve böylelikle yabancı...

Çin sermaye piyasasının uluslararasılaşma sürecinin hızlanmasını sağlamak amacıyla Hong Kong ve Şanghay borsaları bağlandı.

7 aylık hazırlığın ardından iki borsanın bağlanmasıyla birlikte ilk işlem bugün yapıldı ve böylelikle yabancı yatırımcılar Çin’in 4,2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim imkanına sahip oldu. Uluslararası yatırımcıların 10,6 milyar yuan (yaklaşık 1,7 milyar dolar) Şanghay hissesi satın aldığı belirtildi.

Borsaların bağlanmasıyla ana kıta Çin’deki yatırımcılar, Hong Kong borsasında işlem gören 268 çeşit, Hong Konglu yatırımcılar da Şanghay borsasında işlem gören 568 çeşit hisse için ticari işlem yaptırabilme hakkına sahip oldu.

İki borsada bugün yükseliş eğilimi görülmezken, Hong Kong borsası yüzde 0,96 düşüşle 23857,25 puandan, Şanghay borsası yüzde 0,19 düşüşle 2474,01 puandan kapandı.

Hong Kong ve Şanghay borsalarında bu sabah düzenlenen eş zamanlı törende konuşan Çin Devlet Borsa ve Tahvil Denetim Komitesi Başkanı Xiao Gang, "Şanghay-Hong Kong borsa bağlantısı, iki bölge sermaye piyasasının dışa açılması için atılan önemli bir adım ve bu aynı zamanda bir sistem yeniliği.’’ dedi. Törende konuşan Hong Kong Özel İdari bölgesi Başkanı Leung Chun-ying ise borsaların bağlanmasının Hong Kong ile Çin'in iç kesiminin kaydettiği ortak gelişmeyi simgelediğine dikkat çekti.

Uzmanlar, borsaların bağlanmasını, Çin parası Yuan’in (RMB) uluslararasılaşması ve ülkenin finans ve ticaret merkezi olan Şanghay’ın uluslararası bir finans merkezi haline gelmesi adına çok önemli bir adım olarak görüyor.

Gelecekte Shenzhen-Hong Kong borsa bağlantısının da olabileceği ifade ediliyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri