'Hollande neden görüştü, açıklasın'

Erdoğan, öldürülen PKK'lılardan biriyle 'düzenli' görüştüğünü söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'a seslendi: Hangi tasarım dahilinde görüştünüz?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) Çırağan Sarayı’nda düzenlenen 8. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Erdoğan, terörle mücadele ve Paris’te PKK ’nın üç üyesinin öldürülmesi konularına da değindi. Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a da sert çıktı.

Geride kalan 10 yılda terörü bitirmek için önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan, Güneydoğu’da ‘Olağanüstü hali kaldırın, başka şey istemiyoruz’ dendiğini, ancak OHAL kaldırıldıktan sonra kültürel talepler geldiğini ve bu adımların da atıldığını, bir yandan da terörle mücadelenin devam ettiğini söyledi. Bu süreçte yalnız bırakıldıklarını vurgulayan Erdoğan, medya ve muhalefet partilerinin de gerekli desteği vermediğini belirtti.

Terörle mücadele çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Erdoğan, “Bütün saldırılara, tahriklere, provokasyonlara, tehditlere rağmen her zaman çözümü savunduk. Bir tek güvenlik görevlimiz şehit düşmesin, bir tek genç dağa gitmesin, bir tek anne üzülmesin dedik. Allah’ın izniyle bu mesele çözülecek, er ya da geç. Umutluyuz, umudumuzu en kötü şartlarda bile kaybetmedik. Sürece olumlu bakıyoruz ama aynı zamanda temkinli ve dikkatliyiz. Geçmişte başlattığımız iyi niyetli süreçlerin sabote edildiğini biliyoruz. Ne olursa olsun yılmadan mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘Fransa olayı aydınlatsın’
Paris’teki suikastlere de değinen Erdoğan, “Süreci sabote etmeye yönelik olabilir. Terör örgütünün kendi içinde bir hesaplaşma olabilir. Biz Fransa devletinden bu olayı derhal aydınlatmasını, suçluları bulmasını, soru işaretlerini en hızlı şekilde kaldırmasını istiyoruz. Örgütün kurucuları arasında yer alan ve kırmızı bültenle arananlar var bunların içinde. Çok daha ilginci Fransa devlet başkanının açıklamaları. ‘Düzenli görüşmelerimiz oluyordu’ demek, şecaat arz ederken sirkatin söylemektir. AB’nin terör örgütü ilan ettiği bu örgütün mensupları sizinle nasıl düzenli görüşebilir? Fransa Devlet Başkanı, neden ve ne görüştüğünü, hangi tasarım dahilinde bu teröristlerle iletişimde olduğunu Fransız, Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklamalıdır” dedi.

‘Ucu kendilerine dokunur’

Başbakan, herkesin soğukkanlı olması gerektiğine de işaret ederek şöyle devam etti: “Bölücü örgütün uzantısı siyasi parti hükümeti suçlamaya çalışıyor. Örgüt içi hesaplaşma olabileceği ihtimalini reddettiler. Neden? Çünkü uçları onlara dokunacak. Soruyorum bu terör örgütü pirüpak bir örgüt müdür? Bugüne kadar hiç mi böyle infazlar yapmadı? Mahsun Korkmaz, Mazlum Doğan başta olmak üzere örgüt içinde nice genç çocuk kurşuna dizildi. Cesetleri annelerinden saklandı. Paris’te öldürülen Sakine Cansız’ın nişanlısı Mehmet Şener örgüt tarafından infaz edilmiştir.” (RADİKAL)
Erdoğan’ın andığı PKK’lılar kim?

Mehmet Cahİt Şener (1954-1991): Diyarbakır Cezaevi’nden çıkınca örgüte katıldı ve hızla yükseldi. 1990’daki 4. Kongre’de Öcalan’a eleştiriler getirince gözden düştü. ‘Ajanlık’ suçlamasıyla tutuklandı ve örgütten atıldı. PKK/Vejin hareketinde yer aldı. 1 Kasım 1991’de Kamışlı’da kaldığı evde PKK tarafından öldürüldü.
Mahsum Korkmaz (1956-1985): PKK’nın kurucu kadroları arasındaydı. 15 Ağustos 1984’teki baskınların Eruh ayağına katıldı. 1985’te Gabar’da bir çatışmada öldürüldü. Ölümünden sonra PKK içinde bir efsane haline geldi. Örgütün Bekaa’da yıllarca kullandığı en önemli kampına adı verildi.
Mazlum Doğan (1955-1982): Diyarbakır Cezaevi’nde koşulların en ağır olduğu 1982’de, işkenceleri protesto için iki arkadaşıyla birlikte kendini yaktı. Bu eylemden sonra PKK için bir mitos haline geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri