“hollandalı Seçmen Türk Politikacıları Samimi Bulmadı; Sandığa Gitmedi”

Hollanda'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) Başkanı Nevzat Cingöz, Hollanda’daki Türk seçmenin iktidarı samimiyetsiz; muhalefeti ise yetersiz gördüğünü, bunun sonucu olarak da sandığa...

Hollanda'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) Başkanı Nevzat Cingöz, Hollanda’daki Türk seçmenin iktidarı samimiyetsiz; muhalefeti ise yetersiz gördüğünü, bunun sonucu olarak da sandığa gitmediğini söyledi.

Cingöz, "Son cumhurbaşkanı seçimleri Hollandalı Türkiyeliler açısından ilginç sonuçlar doğurdu. Türkiyeli seçmen oy sandığına çok az ilgi gösterdi. Ya Hollanda'da yaşayan Türkiyeliler Türkiye siyaseti ile fazla ilgilenmiyor, ya da önlerine sunulan adayları ve Türkiye'deki politikacıların samimiyetini yeterli bulmuyor. Bizce ikincisi daha doğru.”

SADECE OY ORANI DEĞİLİZ

DSDF Başkanı Cingöz, yurtdışındaki seçmenin “hükümet tarafından önemsenen ve tercihi ciddiye alınan yurttaşlar olarak değil; cumhurbaşkanı olmak için gerekli yüzde birkaç oy oranı olarak” görüldüğünü söyledi. Avrupalı seçmenin bu durumun farkında olduğunu ileri süren Cingöz, “Seçilemeyen ama sadece seçen olarak, muktedirin oy oranını yükselten olmak istemedi. Bu katılımın düşüklüğünü açıklayan en önemli faktördür.” ifadelerini kullandı.

SEÇİM ODAKLI ÖRGÜTLERLE OLMAZ

Avrupa ve Hollanda’da seçmenin sandığa gitmemesinin diğer bir nedeni olarak DSDF Başkanı, seçim döneminde ortaya çıkan sivil toplum kuruluşlarını gösteriyor. Cingöz, “Hollanda'da Türk kökenli federasyonlar toplumumuzun ortak çıkarları için 30 yıldır mücadele veriyor. Çifte vatandaşlıktan, ayrımcılığa karşı birçok alanda bu mücadelenin olumlu sonucunu yaşıyoruz. Bu seçimlerde Hollanda'dan kaynaklanan hiçbir soruna el atmamış, hiçbir mücadelede yer almamış, hiçbir hakkın elde edilmesinde ya da savunulmasında ter akıtmamış bazı kuruluşlar, parti seçim büroları olarak ortaya çıktı. Bu kuruluşlar halktan gereken ilgi ve desteği görmedi.” diye konuştu.

DEVLET İNANCI ZAYIFLIYOR

DSDF Başkanı Nevzat Cingöz ayrıca Türkiye’de son dönemde adının baskıcı ve yasakçı bir sistem ile anılmaya başlandığını ve bunun Avrupalı Türklerin alışık olmadığı yöntemler olduğunu kaydetti. Cingöz, “Hükümetin sürdürdüğü hukuk dışı ve keyfi uygulamalar insanların devlete inancını zayıflatıyor. Çoğulcu ve katılımcı bir demokrasi yerine milli şef rejimine geri dönülüyor. Toplumda huzur kalmadı. Kendisine benzemeyen herkesi düşman ve hain ilan etme alışkanlığı ile 'korku toplumu' yaratılıyor. Milli gelir son dört yılda hiç artmadı. İdareyi elinde tutanların beceriksizliklerini 'iç ve dış düşmanla' açıklama alışkanlığı geri geldi. Toplum siyasetçinin samimiyetine inanmıyor. Bir gün önce en has adam olanlar, bir gün sonra en kötü adam olarak ilan ediliyor. Bir dönemin kötüleri, bir günde en iyi müttefik haline geliyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE AVRUPA’DAN KOPUYOR; ORTADOĞU BATAKLIĞINA ÇEKİLİYOR

Türkiye’nin Avrupa içerisinde sık sık eleştirilere maruz kaldığına değinen Cingöz, “Avrupa Birliği ile ilişkiler kopma noktasına geldi. Türkiye Avrupa'dan kopuyor. AKP'nin son yıllarda izlediği tehlikeli ve maceracı diş politika ülkeyi Ortadoğu savaş bataklığına doğru sürüklüyor. Bunu her gün TV ekranlarından görüyoruz. Seçmen bundan kaygı duydu.” dedi.

DAHA FAZLA DEMOKRASİ, BARIŞ, HUZUR VE İSTİKRAR İSTİYORUZ

DSDF Başkanı Nevzat Cingöz Hollanda kamuoyunun da aynı şekilde Türkiye'yi ve etrafındaki gelişmeleri kaygı ile izlediğini belirtti. Bu durumun Hollanda'daki Türkiyelileri de etkilediğine dikkat çeken Cingöz, “Türkiye artık bölgesinde Avrupa Birliği standartlarında demokrasi, huzur ve ekonomik gelişme örneği olarak görülen bir ülke durumundan çıktı. Türkiye'nin bu özelliklerine yeniden kavuşabilmesi en büyük dileğimizdir." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri