Hollanda'daki Türk Stk'lardan İsrail'in Yargılanması İçin Girişim

Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları Gazze'deki insanlık dışı saldırıları nedeniyle İsrailli mercilerin yargılanmasını istedi.Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı ve Avukat Ejder Köse Uluslararası hukuk çerçevesinde böyle...

Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları Gazze'deki insanlık dışı saldırıları nedeniyle İsrailli mercilerin yargılanmasını istedi.

Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı ve Avukat Ejder Köse Uluslararası hukuk çerçevesinde böyle bir facia ve vahşete engel olmak için Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) 2002 yılında kurulduğunu hatırlattı. Köse "Bu mahkemeyi kuran Roma Anlaşması'na göre sadece taraf olan üye devletler topraklarında veya vatandaşları tarafından suçlar yargılanabilir. Maalesef İsrail ve Filistin bu anlaşmaya taraf değildir dolayısıyla mahkeme yetkisizdir.Ancak, eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar alırsa böyle suçların soruşturulmasını Uluslararası Ceza Mahkemesine havale edebilir." dedi.

Hollanda’daki Türk STK’ları olarak seslerini BM Güvenlik Konseyi nezdinde duyurmaları için BM Güvenlik Konseyi’ne dilekçe gönderildiğini dile getiren Köse, "Bu dilekçeyle BM Güvenlik Konseyi’ne İsrail Güvenlik Kabinesi üyeleri ve Askeri Şura üyeleri ile askerlerin Gazze savaşında işlenmiş olan insanlık ve savaş suçlarını soruşturmak için İsrail’in Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi istenmektedir.Yani, uluslararası hukuk çerçevesinde suç duyurusunda bulunuldu." dedi.

Söz konusu girişim, Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu (HTİKDF), Türk Federasyonu, Kuzey ve Güney Hollanda Milli Görüş Federasyonları, Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) ve TDLS adlı öğrenci platformu tarafından desteklendi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri