Hollanda Meclisi Tatilden Döndü, Siyasette Sular Isınıyor (Özel)

Hollanda'da meclis tatilden dönerken, yaz tatili dolayısıyla ara verilen siyasi sezon de bugün yeniden başladı.

Hollanda'da meclis tatilden dönerken, yaz tatili dolayısıyla ara verilen siyasi sezon de bugün yeniden başladı.

Hamilelik iznine ayrılan Sadet Karabulut (SP) ve Yasemin Ceğerek'in (PvdA) yerine geçici süreliğine görev yapacak isimler Tjitske Siderius (SP) ve Marith Eebel (PvdA) yemin ederken, istifa eden VVD'l Johan Houwers'ın yerine Rudmer Heerema, PvdA'lı Myrthe Hilkens'in yerine de Hank Leenders (geçici olarak) göreve getirildi. Siyasi partilerin önde gelen isimleri ile meclis açılışı münasebetiyle bir araya gelerek, beklentilerini konuşma fırsatı yakaladık.

"KESİNTİLER KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞTİRİYOR"

Yeşiller (GroenLinks) Parti Başkanı Bram van Ojik, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, hükümet politikalarında bir belirsizlik olduğunu söyleyerek, "Bizim önceliğimiz hükümetin bir an önce uygulanacak politikalar konusunda tutumunu netleştirmesi. Bunu bilirsek hangi noktalarda düzeltme yapabileceğimizi konuşabiliriz. Çünkü gerçek şu ki, düzeltme yapılacak çok şey var." şeklinde konuştu.

Meclisin açılmasıyla beraber özellikle artan işsizlik rakamlarına yönelik çalışmalar yapmak istediklerini söyleyen van Ojik, yapılan kesintilerin bu anlamda bir işe yaramadığını ve ekonomik krizi daha da hissedilir hale getirdiğini düşünüyor.

"YEREL SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN HEYECANLI GELİŞMELER OLABİLİR"

Hristiyanlar Birliği (CU) Başkanı Arie Slob ise Cihan'a yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerin siyaseten oldukça heyecanlı geçeceğini belirtti. "Yerel seçimler bu kadar yaklaşmışken, siyasi iklimin de bundan etkileneceğini ve önemli gelişmeler yaşanabileceğini düşünüyorum." diyen Slob, bir kaç sene önce hükümet ortağı oldukları dönemde yaşananları hatırlattı. Slob, "O zaman da yerel seçimler yaklaşmıştı ve ortaklarımızdan PvdA, baskıyı hissederek kendini kurtarma yolunu seçmiş ve hükümetten çekilmişti. Bugün de benzer şeyler olmayacağını kimse garanti edemez." dedi.

"VATANDAŞIN BAŞBAKAN'DAN BEKLENTİSİ BU DEĞİLDİ"

Alexander Pechtold (D66 Başkanı) ise hükümetin ne yapmak istediğini bilmediğini, kendi partisinin yapılacaklar konusunda kesin fikirleri olduğunu belirtiyor. Pechtold, "Mesela eğitimde kesintilere gidilmemesi gerektiğini biliyoruz. İşçi ve işverenlerin ödediği vergilerin arttırılmaması gerektiğini biliyoruz. Bundan dolayı reformları hızlandırarak, vatandaşın güvenini yeniden kazanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Anketlerde iyi durumda olmalarının kendileri için mutluluk verici olduğunu da belirten Pechtold, "Elbette anketler sadece bugüne dair bir fikir veriyor ve yarın durum değişebilir. Ancak yerel seçimlerin yaklaştığını hesaplarsak, anketler bizi memnun ediyor. Demek ki, bazı 'zor' projelerimize rağmen, halk bizim ne yapmak istediğimizin farkında." dedi.

Sosyalist Parti (SP) Başkanı Emile Roemer da hükümeti eleştirerek, sadece işverenin değil, tüm Hollandalıların durumunda düzelme beklediklerini söyledi. Başbakan Mark Rutte'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmalarda koalisyon anlaşmasını özetlemekten öteye geçmediğini belirten Roemer, "Sanırım vatandaşın Başbakan'dan beklentisi bu değildi." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri