Hızlı Tren 2012’ye barajlar hedefte

2010 Konya Kamu Yatırımlarında ilginç gelişmeler var; Konya karayolu yatırımlarında ödenek sıkıntısı yaşamaya devam ederken, Hızlı Tren gecikme ile birlikte hatırı sayılır bir ödenek aldı, Avşar ve Bozkır Barajları programa girdi
HIZLI TRENE REKOR KAYNAK
Kamuoyunun uzun zamandır tartıştığı Hızlı Tren konusunda 15 Ocak’ta yayımlanan 2010 yatırım programı son noktayı koydu. Yaklaşık 470 milyon TL’lik ödenekle rekor bir kaynak aktarılan proje 2011’de tamamlanamıyor ve 2012’ye sarkıyor.
BARAJLAR PROGRAMDA
Mavi Tüneli tamamlayacak yatırımlar olan Avşar ve Bozkır Barajları ile Hotamış Depolaması ilk defa olmak üzere programa girmiş bulunuyor. Öte yandan KOP yine ilk defa olmak üzere yatırım programında çok defa adı geçen bir projeler bütünü oluyor.
ONKOLOJİYE 10 MİLYON TL
Karayolları’nda arzu edilen miktarda ödenek alınamazken, Selçuk Üniversitesi yatırımları yaklaşık 35 milyon TL’yi buluyor. Bununla birlikte sağlık yatırımlarında Onkoloji Hastanesi’ne 10 milyon TL’lik kaynak aktarıldığı, Numune ek binasına kazma vurulduğu görülüyor.

2010 Konya Kamu Yatırımları

15 Ocak tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında 2010 kamu yatırım programı açıklandı. Söz konusu programda yer alan Konya Projeleri ile yatırımların sektörlere göre dağılımı içeren tablolar ve kısa bilgileri konuyu yakından takip eden değerli Merhaba okurları, araştırmacılar, siyasetçi-bürokrat ve sivil toplum örgütlerinin dikkatlerine sunuyoruz

SULAMA YATIRIMLARI
 
lll. MERHALE YATIRIMLARI
2010 programında ilk defa olmak üzere kısaca Mavi Tünel olarak bilinen lll. Merhale yatırımlarından Bağbaşı Barajı dışındaki depolamalar olan Avşar ve Bozkır Barajları ile Hotamış Depolaması’na ilişkin ödeneklerin yer aldığını görüyoruz.
Programda Mavi Tünel 55 milyon 778 bin TL, Bağbaşı Barajı Mavi Tünel ve Hidroelektrik Santrali 11 milyon 162 bin TL ile yer alırken, programa yeni dahil olan Bozkır Barajı 25 milyon TL, Avşar Barajı ve Avşar-Bağbaşı Kanalı 25 milyon TL ödenekle yer alıyor. Hotamış Depolaması, Apa Hotamış İletim Kanalı ve Tesisleri için ödenek tutarı belirtilmemiş. Konya-Çumra III. Merhale Projesi Depolama toplam ödeneği olan 129 milyon 400 bin TL’nin 79 milyon 400 bin TL’sinin Hotamış için ayrılmış olduğu düşünülebilir.

DİĞER SULAMA YATIRIMLARI
Konya-Çumra ll. Merhale projesi için 30 milyon TL, Konya-Çumra 2-B Merhale Projesi için 10 milyon TL, Beyşehir-Damlapınar Projesi için 5 milyon Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyon Projesi için 21 milyon 500 bin TL (bu proje 2010’da tamamlanmış olacaktır), Beyşehir-Kıreli Pompaj Sulaması için 500 bin TL’lik ödenek ayrılmış bulunmaktadır. Öte yandan muhtelif iller yatırımları kapsamında yer alan ve KOP içinde bulunan tamamlama, toplulaştırma, drenaj, bakım-onarım taşkın koruma projelerine de muhtelif kaynaklar ayrılmış bulunmaktadır.
 
ULAŞIM YATIRIMLARI

KONYA-ANKARA ARASI HIZLI TREN PROJESİ
Proje ile ilgili iki önemli nokta göze çarpmaktadır. Birincisi projenin 2011 olan program hedefinin 2012’ye uzatılması ve bu konuda devam eden polemiklere bir nokta konulmuş olması, ikincisi ise programda ilk defa olmak üzere şimdiye kadar yapılan yatırımlardan daha büyük bir kaynağın projeye ayrılmış olmasıdır. Proje için toplam 468 milyon 962 bin TL’lik ödenek ayrılmış olup bunun 55 milyon TL’lik kısmı altyapı, 413 milyon 961 bin TL’lik kısmı da üst yapı için kullanılacaktır. Bin TL’lik iz bedeli ise 6 adetlik tren seti alımı için tahsis edilmiştir. Konya-Kayacık’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda lojistik merkez kurulması projesine ise toplamda 45 milyon TL’lik kaynak aktarılmıştır.KARAYOLU YATIRIMLARIKonya’nın adının geçtiği yatırımlarda her zaman olduğu gibi 2010’da da en ciddi kaynak sıkıntısının yaşandığı alan karayolu yatırımları olmuştur. Buna göre; Seydişehir-13. Bölge Hududu (Mortaş Bağlantısı) tahsis edilen 1 milyon TL ile bitirilecektir. Kulu Ayrımı-Cihanbeyli Yolu’na 3 milyon TL, Konya-Cihanbeyli Yolu’na 3 milyon TL, Konya-Akşehir, Konya-Ereğli, Konya-Aksaray Sınırı (Kalan İşler) için 1’er milyon TL, Bozkır-Hadim-Adiller Yolu’na 500 bin TL, Polatlı-Yunak-Akşehir Yolu’na 100 bin TL, Akşehir-Afyon ile Ereğli Ayrımı-Ulukışla Ayrımı Projeleri’ne 1’er milyon TL, Konya-Karaman Yolu’na 200 bin TL ve Konya-Aksaray Yolu’na 1 milyon TL’lik kaynak ayrılmış bulunmaktadır.

KONYA HAVAALANI
Konya Havaalanı’na Apron yapımı için 750 bin TL’lik kaynak aktarılırken, muhtelif iller yatırımları kapsamında Hava Liman ve Meydanlarının PAT Sahalarının Yenilenmesi kapsamında Konya Havaalanı da kapsam içine alınmıştır.
Ereğli Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği için 200 bin TL’lik kaynak tahsis edilmiştir.

SAĞLIK YATIRIMLARI
Sağlık Bakanlığı yatırımları çerçevesinde Beyhekim Sağlık Kompleksi içinde yer alan Meram Devlet Hastanesi’ne bağlı Onkoloji Hastanesi için 10 milyon TL, Numune Hastanesi ek blok inşaatı için 8 milyon TL ve Akşehir Devlet Hastanesi için 1 milyon TL’lik kaynak ayrılmıştır.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YATIRIMLARI
Selçuk Üniversitesi için toplam 34 milyon 800 bin TL’lik kaynak ayrılmış olup bunun 9 milyon 300 bin TL’lik kısmı Diğer Kamu Hizmetleri Sektörü’nün Sosyal Hizmetler alanında, 4 milyon 800 bin TL’lik kısmı sağlık sektöründe ve 20 milyon 700 bin TL’lik kısmı eğitim sektörü alanındadır.
Aşağıda Konya kamu yatırımlarının 2010 ödeneklerini, 2009 yılına kadar yapılan yatırım miktarları, özkaynak ve kredili yatırım tutarlarını, projelerin başlangıç tarihleri bitirilme hedefleri ile proje kodlarını verdiğimiz, ayrıca muhtelif iller yatırımlarında Konya ile 2010 Türkiye Kamu Yatırımlarının sektörel dağılımlarını aktardığımız tabloları bulacaksınız.
Görüleceği üzere Konya Yatırımları’nın toplam rakamlarına ilişkin bir bilgi vermiyoruz. Birkaç ay sonra iller arası sıralama ile Konya’nın toplam yatırım rakamlarını sağlıklı olarak aktarmak mümkün olabilecektir.

Mustafa ARSLAN
 
Konya Kamu Yatırımları’nın muhtelif illeri de kapsamak kaydı ile detaylı olarak verildiği, proje numarası, başlangıç- bitiş hedefleri, 2009 sonu itibari ile özkaynak ve kredili harcama tutarı ve 2010 yılı tahsisisin yer aldığı geniş tablo için TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri