Hızlı Tren 15-20 yıl sonra, belki

Abdullah Leblebici

Geçtiğimiz günlerde Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesi ile ilgili,

“Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinde duyurulması bölgede heyecan yarattı.

Uzun süredir konuyu yakından takip ettiğin için, Seydişehir-Konya hatta Ankara dan bile arayanlar oldu.

Hepsinin ortak sorusu “Hızlı trende temel ne zaman atılacak”

Hemen belirteyim, öyle kısa sürede temel atılacağı yok.

Bu ifadelerime üzülenler olacak, ama gerçeği yazmakta fayda var. Yetkililerden edindiğim bilgiye göre bırakın kısa sürede temel atılmasını, önümüzdeki 4-5 yıl da bile Hızlı trenin temelinin atılması mümkün görünmüyor.

ÇED RAPORU NEDİR?

ÇED raporu ile Devlet Demir yollarının yaptığı açıklamayı aynen paylaşıyorum.

“Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ve Konya’nın Karatay, Meram, Selçuklu, Akören, Beyşehir, Çumra, Emirgazi, Seydişehir İlçeleri güzergahından geçecek olan Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesi kapsamında,

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) hükümleri gereğince verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinde duyuruldu.

Antalya’ya gelen turist, Anadolu’nun içlerini de tanıyacak

Ulaşım politikaları v e hedefleri doğrultusunda TCDD’nin otoyollar gibi raylı sistem için de 2023 ve 2035 yılı hedef ağları bulunuyor. Antalya’yı, Konya, Aksaray, Nevşehir ve Kayseri’ye bağlayan bir turizm hızlı tren hattı ile Antalya’daki turistlerin Ürgüp, Nevşehir, Kayseri ve Konya’ya uzanmaları da planlanıyor.

Böylece Antalya ve çevresine gelen milyonlarca turist için alternatif turizm olanakları (turistler Mevlana Türbesini ziyaret için Konya’ya, Kapadokya’daki güzellikleri görebilmek için Nevşehir’e, Erciyes’te kayak yapabilmek için de Kayseri’ye kolayca gidebilecek) sağlanacak ve turist başına kazanılacak döviz miktarı artacak.

Turizmi büyük katkı sağlar

Sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş illeri birbirine bağlayan Kayseri-Nevşehir- Aksaray-Konya- Antalya YHT Demiryolu Projesi, bölgesel ve ulusal kalkınma açısından önem taşıyor.

Turizm açısından da stratejik öneme sahip olan Antalya, Konya, Nevşehir illerinin birbirine söz konusu demiryolu hattı ile bağlanacak olması, bölgesel turizm potansiyelini arttırma açısından önem arz ediyor. Daha geniş bir pencereden bakıldığında ise kuzey-güney aksında Türkiye için önemli bir hat olduğu görülebilir” denildi.

ÇED raporunun olumlu sonuçlanmasını küçümsemiyorum. Raporun olumlu olması önemli bir aşamanın geride kaldığının göstergesi.

Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. ÇED raporu olumlu ama hızlı ve yük treni hattı yapımı hemen başlayacak diye bir durum söz konusu değil.

KİMSE ÜMİTLENMESİN

Yetkililerden edindiğim bilgiye göre, tren yolu yapımı ihalesinin ne zaman yapılacağı belli değil. Konu ile ilgili bir ışık da söz konusu değil.

Bugün yapımına karar verilse dahi, ihalenin yapılması bile en az iki yıl zaman alacak.

Diyelim ki iki yıl içinde ihale yapıldı, tren hattının yapımın ise yine yetkililerden edindiğim bilgiye göre en iyimser olarak 10 yıl sürer denildi.

Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında, KİMSE ÜMİTLENMESİN.

Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesi 15-20 yıl sonra belki tamamlanır.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.