Hız ölüm getiriyor

Aşırı hız, kural ihlali ve dikkatsizlik nedeniyle her gün çok sayıda kişi yollarda feci şekilde can veriyor. Son 4 günde kazalarda 13 kişi yaşamını yitirdi. Osman Nuri Çelik, "Kontrolsüz araç kullanımı, aşırı hız ve yorgunluk ölüm getiriyor" dedi

Yollar kan gölüne döndü. 5 günde 13 kişi yollarda can verdi. Onlarca kişi ise yaralı kurtuldu. Bozkırlıları taşıyan şehirlerarası otobüs devrildi. Kazada 3 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Ereğli yolunda devrilen otomobildeki anne ve kızı öldü, 2 kişi ağır yaralandı. Saraçoğlu Mahallesi'nde kamyonetin çarptığı 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Sarayönü'nde de bir kişi kazada can verdi. Beyşehir Caddesi'nde tıp fakültesi öğrencilerinin içinde bulunduğu otomobilin önce başka bir otomobile, ardından ağaca çarpması sonucu 2 kişi öldü, 1'i ağır 2 kişi de yaralandı. Beyşehir'de ise cenaze aracı ile hafif ticari aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 4 kişi öldü, 2 kişide yaralandı. Kaza Beyşehir-Konya karayolunun 5'inci kilometresinde meydana geldi. Sözkonusu bölgede yol yapım çalışmaları devam ediyor. Yol yapım işi hayli gecikti. Bölgeye hala bir bölünmüş yol kazandırılamadı. Bu nedenle bölgede çok sayıda kaza yaşanıyor.

UYARILARI DİKKATE ALMIYORLAR

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma ve Önleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, kazalar hakkında bilgi verdi. Sürücülere ve yetkililere uyarılarda bulunan Çelik, kazalardaki artışa dikkat çekerek, küçük önlemlerin hayat kurtardığını söyledi. Birçok sürücünün trafik ekiplerinin uyarılarını dikkate almadığını, sürücülerin sık sık kural ihlali yaptığnı ifade eden Çelik, tecrübesiz sürücülerin daha çok kazaya karıştığını belirtti. Son günlerde meydana gelen kazaların kendilerini üzdüğünü söyleyen Çelik, kazalar nedeniyle ailelerin parçalandığını, insanları feci şekilde can verdiğini veya sakat kaldığını kaydetti.

TRAFİK LEVHALARI YETERSİZ

Yollardaki trafik levhalarının yetersiz olduğunu kaydeden Çelik, kural ihlali ve hız yapan sürücülerin insanların can güvenliğini tehlikeye attığını aktardı. "Küçücük bir levha bile can kayıplarını önler" diyen Çelik, şunları söyledi: "Gereksiz diye levha dikmekten kaçınıyorlar. Denetim ve uyarılar artırılmalı. Her yıl binlerce sürücü trafiğe çıkıyor. Tecrübeli olmayan sürücüler daha çok kazaya karışıyor. Yollara ciddi yatırımlar yapılıyor. Bölünmüş yollarda kaza oranı düşüyor. Ama bu kez de insanlar uyarı işaretlerini unutuyor. Yaşanan kazaların büyük oranda sebebi aşırı hız. Uykusuz ve yorgun sürücüler, kontrolü sağlayamadığı için kazalara yol açıyor."

DENETİM VE UYARILAR ARTMALI

Bazı sürücülerin sık sık hız yaptığını belirten ve trafikçiler ile sürücülere önerilerde bulunan Çelik, "Bölünmüş yollarla birlikte sürücülerde bir rahatlama oldu. İnsanlar çift şeritli yollarda 110-120 kilometre hıza alıştı. Hız kesme pek yok. Hız zamanla alışkanlık haline geliyor. İnsanlar 120'nin altına indiğinde aracın gitmediğini düşünüyor. Karayolları ve trafik ekipleri üzerine düşeni yapmalı. Denetimleri ve uyarıları artırmalı. Sürücüler de trafik kurallarına uymalı, aşırı hızdan kaçınmalı" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri