HİSDER’in etkinliğinde ‘Karamanoğulları’ anlatıldı

HİSDER’in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) Pazartesi Toplantıları’nda Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeni Çağ ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz “Karamanoğulları” hakkında dernek üyelerine bilgi verdi.

HİSDER’in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği “Pazartesi Toplantıları’nda Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeni Çağ ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz “Karamanoğulları” hakkında dernek üyelerine bilgi verdi.

Aköz, “Türklerin 5 bin yıllık tarihi bulunuyor. Tarih olup bitmişlerin konuşulmasıdır. Yaşanmışlıklara farklı anlamlar yüklememeliyiz. Yaşam öne doğrudur. Tarihi geçmişe döndüremeyiz. Selçuklu ile Osmanlıyı, Osmanlı ile Karamanoğulları’nı çatıştırmamalıyız” ifadeleriyle tarihe bakış açımızın nasıl olması gerektiğini söyledi.

Karaman aşireti hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alaattin Aköz, “Issık Gölü çevresinde yaşayan Karaman aşireti 12. yüzyılda Moğol baskısı karşısında anayurtlarını terk ederek Batı’ya doğru göç etmeye başlamışlar, Anadolu’da gelerek Sivas’a yerleşen Karamanlıların Oğuzlar'ın Salur veya Afşar boyuna bağlı olduğu düşünülüyor. Türkler, kuzey ve güney Türkleri olarak ayrılıyor. Karamanoğulları güney Türklerindendir. Birçok yerde Karaman ismine rastlıyoruz. . Karamanlıların başında bulunan Nure Sofi (Nureddin) Babailer’e yakınlık göstermiş, 1.Alaeddin Keykubad tarafından 1228'de Ermenek civarına yerleştirilmiştir. Nure Sofi (Nureddin), o zamanlar yayılmakta olan Babâî tarikatına girerek Türkmenler arasında kendisini tanıtmış ve etkili bir kişi olmuştur. Oğullarından Karaman, babasının nüfuzundan yararlanarak durumunu güçlendirmiş ve Moğollar karşısında 1243'teki Kösedağ Savaşı’nı kaybeden Anadolu Selçukluları zayıflayınca, gücünü ve önemi daha da artırmıştır. "

OSMANLI- KARAMANOĞULLARI İLİŞKİLERİ

Prof. Dr. Aköz, Osmanlı-Karamanoğulları arasındaki ilişkiyi şu şekilde aktardı: “Osmanlı sultanları Anadolu’daki beyliklerin kızlarını gelin aldığı gibi kendi kızlarını da Anadolu beyliklerine gelin olarak vermiştir. Osmanlı devletinin yerli hanedanlarla evlilik ilişkileri kurarak akrabalık bağlarını güçlendirdiği beyliklerin başında Karamanoğulları gelir. Alaaddin Bey’in Osmanlı Hükümdarı 1. Murad’ın kızı ile evlenmesi, Osmanlılar’la Karamanlılar arasında bir barış dönemi yaşanmasına vesile olmuşsa da bu durum fazla devam etmemiştir, Osmanlılar’ın Anadolu’ya yayılarak Karaman hudutlarına dayanmaları Alaaddin Ali Bey’in düşmanlığına sebep olmuştur. Karamanlılar ile Osmanlılar, diğer bir söyleyişle kayınpeder ile damadı savaşmak üzere karşı karşıya gelmişlerdir. Frenkyazısı ve Gorigos savaşlarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Türkmen Beylikleri nazarında Karamanlıların imajını bütünüyle sarsılmış, Osmanlılar için ise tam tersi sonuçları olmuştur. Anadolu’da Osmanlı hakimiyetinin ilk kuvvetli adımları atılmış, diğer beylikler de Osmanlı hakimiyetini tanımışlardır.”

Sohbetin soru cevap kısmından sonra Prof. Dr. Alaattin Atöz’e hediyesi HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Tahsin Şahin tarafından takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri