Hisarcıklıoğlu: Türkiye, Önümüzdeki İki Yıl En Kritik Dönemi Yaşayacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin, önümüzdeki iki yıl kritik bir dönem yaşayacağını belirterek, bu dönemi zararsız atlatmak için yapısal reformlara odaklanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin, önümüzdeki iki yıl kritik bir dönem yaşayacağını belirterek, bu dönemi zararsız atlatmak için yapısal reformlara odaklanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin, tarihinde bu kadar önemli meselelerinin hiç birarada yaşanmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki 2 yıl cumhuriyet tarihinin en önemli devresi içerisindeyiz. 2014 yılında başlayacak yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi, ardından genel seçimler, yeni anayasa ve çözüm süreci var. Bunlar iç meselemiz gibi gözüküyor ama bunun yanında dış meselemiz gibi gözüken İran, Irak, Suriye, Mısır ve 2015 Ermesi meselesi.” dedi.

Bunların, Türkiye ekonomisini direkt etkilediğini savunan TOBB Başkanı, şöyle devam etti: “Bu 10 mesele, iki yıl boyunca gündemimizde olacak. Bu iki yıl çok önemli. Bunların çözümü için tek yol var. Birlik ve beraberlik. Burada özellikle iş dünyasına önemli görevler düşüyor. Tarihimizde bu kadar sorumluluk üzerimize düşmemişti. Buralarda sorun olursa ekonomiye de yansıması olur. Ekonomiyi etkilememesi için yapısal reformları gerçekleştirmeliyiz.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçimlerin ardından Ege Bölgesi’ndeki oda ve borsalara 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. İzmir’deki ziyaretinde, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, 2008'de ABD'de başlayan krizin domino taşı gibi yayıldığını ve krize çözüm olarak ABD Merkez Bankası FED'in piyasaya 3 trilyon dolar sürdüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bu paraya ABD bankalarının getirisi az oldu. Dolayısıyla fazla para gelişmekte olan ülkelere aktı. Mayıs'ta artık para basmayacağım diyen FED, Temmuz'da ise bu kararı daha erkene çekebilirim deyince, para, kendi vatanına doğru geri gitmeye başladı. Bütün gelişmekte olan ülkelerde yerel paralar değer kaybetmeye, faizler yukarı doğru çıkmaya başladı. Sorun böyle başladı. Türkiye'nin ilave sıkıntısı ise cari açık. Bunları aşabilmenin yolu da Perakende Yasası başta olmak üzere eğitim, vergi reformu gibi yapısal sorunları çözmemiz lazım. Türkiye, yapısal reformlarına odaklanmalı. O takdirde 2023 hedeflerine ulaşabiliriz.” diye konuştu.

"DÖVİZLE BORÇLANMAYIN"

TOBB Başkanı, iş adamlarını dövizle borçlanmamaları konusunda da uyardı. “Kazanmadan dövizle borçlanmayın.” diyen Hisarcıklıoğlu, "İçerde kaynak kullanımında tedbirli olun, özkaynak kullanın. Anadolu'yu ayağa kaldırdık. İş dünyası olarak hedefimiz 2023'e kadar Türkiye’yi şaha kaldırmak. Bunu da hep birlikte yapacağız." ifadelerini kullandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başkanlığı boyunca İzmir’e 48 defa geldiğini hatırlatarak, İzmir sevgisine dikkat çekti: “Görev sürem boyunca bu, İzmir'e 48. gelişim. Memleketim Kayseri'den daha çok İzmir’e geldim. EXPO'yu da alacağınıza inanıyorum." dedi.

"6111 SAYILI YASA ÖDEMELERDE SIKINTIYA NEDEN OLUYOR"

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir'i dünya kenti yapma yolunda çalışmaları sürdürdüklerini ve en büyük desteği TOBB'dan gördüklerini söyledi. Ekonomideki dalgalanmaya dikkat çeken Demirtaş, iş dünyası olarak karamsarlığa kapılmadıklarını ifade etti. İş dünyasının 6111 sayılı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili kanunda borç tasfiyesi için 36 ay vade tanındığını, son taksit ödemesinin Mart 2014 olduğunu belirten Demirtaş, şunları kaydetti: "Ödemelerde sıkıntı başladı. Üyelerimizi rahatlatmak, Hazine’ye nakit girişini devam ettirmek için 5 yıla yayılan bir vade yerinde olacaktır. Bu konuda TOBB'un ilgi ve desteğini bekliyoruz." Demirtaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan, OSB teşviklerinin etkin kullanımı için de destek istedi.

"ENDER'İ ANKARA'YA İSTİYORUZ"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İZTO’nun ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Burada, sanayicilerle öğle yemeği yiyen Hisarcıklıoğlu, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ın, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine seçildiğini hatırlatarak, “EBSO'daki görevleri vekiller üstlensin. Ender Bey, Ankara'da bize lazım." dedi.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri