Hırkasız sokağa çıkmayın

Sıcak yaz aylarının ardından havaların aniden serinlemeye başlaması solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını artırıyor. Uzmanlar, “Bugünlerde dışarıya hırkasız çıkmayın” diyor.

Değişen hava koşullarına uyum sağlayamayan metabolizmanın zayıf düşmesiyle ortaya çıkan hastalıklar, kapalı ortamlarda hızla yayılabiliyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, sonbahar hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Soysal, “Sonbaharda grip, sinüzit, larenjit, bronşit ve zatürre gibi alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında halsizlik, kırgınlık, boğaz ağrısı, hapşırma, öksürük, ateş, burun akıntısı gibi belirtileri gözlenir. Bu aylarda yaşanan alerjiler de benzer belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Yağışlarla birlikte nem oranın artması ve sonbahara özgü bazı polenler alerjik hastalıkları tetikler. Alerjik bünyesi olan kişilerin mümkün olduğunca açık havada vakit geçirmemesi ve özellikle ormanlık, çimenlik, ağaçların bol olduğu yerlerde uzun süre bulunmaması gerekmektedir” dedi.

AŞI YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

Soysal, “Metabolizmanın geçiş dönemine uyum sağlamak için yavaşlamasıyla birlikte havaların da soğuması vücut direncini düşürmektedir. Direncin düştüğü durumlarda enfeksiyonların ortaya çıkması daha kolay olduğu için, bu dönemde kıyafet seçimi önemlidir. Hem üşütmemek hem de terlememek için dışarı çıkarken bir hırka almak ya da kat kat giyinmek unutulmaması gereken bir önlemdir. Sonbahar aylarında sıklıkla görülen grip tedavi edilmezse hızla alt solunum yollarına ilerleyerek virüse bağlı zatürreye neden olabilmektedir. Griple karıştırılıp tedavisinde geç kalındığı zaman zatürre hayati tehlike yaratabilmektedir. 3 gün geçmeyen yüksek ateş ve durum bozukluğu zatürrenin en önemli belirtileri arasındadır.

Enfeksiyonlarına karşı grip ve zatürre aşısı oldukça etkili bir önlemdir. Grip aşısının, Eylül - Ekim aylarında yapılması hastalıklara karşı etkili olmaktadır. Bununla birlikte zatürreye karşı yapılan prömokok aşısı da ihmal edilmemelidir. Daha önce zatürre geçirenler, bağışıklık sistemini etkileyecek ilaç kullananlarla birlikte karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastaları ile 65 yaş üzerindeki kişilerin zatürre aşısı olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri