Hıristiyan Demokratlarda Yeşiller'le Koalisyon Talebi Güçleniyor

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) önde gelen politikacıları Yeşiller ile koalisyona sıcak bakıyor.

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) önde gelen politikacıları Yeşiller ile koalisyona sıcak bakıyor. Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier, “Yeşiller ile koalisyon şansı, teoriden 'düşünülebilir' seviyesine yükseldi." dedi. Altmaier, vergi konusunun görüşmelerin merkezinde olacağını söyledi.

CDU'nun Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki lideri Armin Laschet ise Yeşiller'in politika olarak birkaç yıl öncesine göre CDU ile koalisyona daha yakın olduğunu kaydetti. CDU'nun Thüringen Eyaleti Meclis Grup Başkanı Mike Mohring da Yeşiller'in iç mücadelesini gerçekçilerin (Realos) kazandığını ve seçimlerde Yeşiller'in sol kanadının kaybettiğini iddia etti.

Federal seçimde oy kaybı yaşadıklarını ve partilerinin yeniden bir başlangıç yapacağını söyleyen Baden- Württemberg'in Yeşiller partili Başbakanı Winfried Kretschmann, “Fakat bu bizim iktidar olma yeteneğimize zarar vermez." diyerek CDU ile koalisyona yeşil ışık yaktı. Vergi artışının kendileri için asıl hedef olmadığını söyleyen Yeşiller Meclis Grup Başkanı adayı Kerstin Andreae, “Koalisyon görüşmesinde enerji yatırımları, alt yapı projelerinin finansmanı ve yeni borçlanmayı engelleme önemli olacak." dedi.

CDU'nun Avrupa Birliği'nin Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger ise Yeşiller'in ‘kabadayı' gibi davrandığını ileri sürerek “Ön görüşmede daha olgun politikalar yürüteceklerini göstermeleri gerekiyor." diye konuştu.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ise, “Siyah-Yeşil” bir hükümete imkânsız gözüyle bakmıyor. Özdemir, “Birçok kişiye ekonomi ve ekolojinin, Birlik Partileri ve Yeşillerle birleşmesi cazip gelecektir” ifadelerini kullanarak bu yönde sinyal verdi. CDU her ne kadar Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) daha yakın gözükse de, CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe de, “Siyah-Yeşil” hükümetin söz konusu olabileceğinden bahsediyor. Gröhe, “Yeşillerle görüşmelerin ucu açık. Parti, seçimden sonra içerik ve personel konularında yeni döneme girdi. Bu da bize müzakere imkânı tanıyor” açıklamasında bulundu.

Bu arada Yeşiller'in Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eşbaşkanları Monika Düker ve Sven Lehmannise CDU ile yapılacak olan görüşmelere sıcak bakmadıklarını söyledi. Önceki gün kısa bir açıklama yapan eşbaşkanlar, içerik olarak ortaklığı imkansız hale getiren çok büyük farkların olduğunu dile getirdi. Yeşiller, yerel belediyelerin ekonomik olarak daha fazla destek görmesini, ulaşım yollarının düzeltilmesini ve eğitim alanında eyaletin federal hükümet ile ekonomik ortaklık içerisine girmeyi yasaklayan yasanın kaldırılmasını talep ediyor.

Öte yandan Sosyal Demokratların KRV'li üyelerinin de büyük bir koalisyona sıcak bakmadıkları öğrenildi. Haftasonu bir araya gelen 300 SPD'li Hıristiyan Demokrat Birlik ile girilecek olası bir koalisyon hakkında fikir alışverişinde bulundu. Toplantının ardından konuşan SPD-KRV Meclis Grubu Başkanı Norbert Römer, büyük koalisyona karşı büyük bir tutumun ortaya çıktığını söyledi. Römer, partililerin bilgiye çok büyük önem verdiklerini savunurken, koalisyon sözleşmesi için yine partililerin karar vereceğini söyledi. Eyalet Başbakanı ve SPD Eyalet Başkanı Hannelore Kraft'ın da CDU ile ortaklığa sıcak bakmadığı biliniyor.

SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles'in açıklamaları da, Büyük Koalisyon yerine “Siyah-Yeşil” koalisyona işaret ediyor. Nahles, Birlik partileri ile Yeşiller arasında ciddi müzakerelerin olacağına dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri