Hint Rupisi, Dolar Karşısında Tarihi Değer Kaybı Yaşıyor

Hindistan merkez bankası müdahalesine rağmen Hint rupisinin dolar karşısındaki düşüşüne engel olunamıyor.

Hindistan merkez bankası müdahalesine rağmen Hint rupisinin dolar karşısındaki düşüşüne engel olunamıyor.

Amerikan ekonomisindeki sıkıntılar dolayısıyla Hindistan’daki dolar rezervlerinde büyük düşüş yaşanırken, Hindistan merkez bankası Haziran ayından beri yaklaşık 11,58 milyar dolar değerinde hisse ve borç senedi çekildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta bir dolar 61,80 Hint rupisine karşılık gelirken, bu rakam bugün itibari ile 62,4 gibi tarihi bir rakamı gördü. Uzmanlar yatırımcıların paralarını Hindistan’dan çekmeye devam etmesi ile rupinin değer kaybetmeye devam edeceğini beklerken, Merkez Bankası'nın müdahalelerinin küçük düzelmeler getirebileceğini ancak Amerikan ekonomisinin dolar toplama eğiliminin piyasalara etkisinin engellenemeyeceği yorumunu yapıyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden olan Hindistan ekonomisi yüzde 9 gibi rekor büyüme oranı yakalamış, ancak geçtiğimiz aylarda özellikle üretim ve hizmet sektöründe sert düşüşler yaşanmıştı.

Mayıs 2014 genel seçimleri öncesi enflasyon endişesi yaşayan Hindistan hükümeti Haziran ayında yüzde 4,86 olarak gerçekleşen enflasyonun Temmuz ayında yüzde 5,79’a yükseldiğini bildirdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri