Hint Cumhurbaşkanı Cihan’a Konuştu: Türkiye İle İlişkilerimiz Hızla Güçlenecek

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, tarihî Türkiye ziyareti öncesi Cihan Haber Ajansı’na konuştu.

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, tarihî Türkiye ziyareti öncesi Cihan Haber Ajansı’na konuştu. Türkiye ile ilişkilerin hızla gelişeceğini vurgulayan Mukherjee, ziyaretin Türkiye’ye duyulan güvenin sembolü olduğunu vurguladı. Beraberinde getireceği geniş heyetle dikkat çeken Hintli Cumhurbaşkanı, ziyaretin sembolik olmaktan ziyade zamanı dikkatle seçilmiş, önemli bir ziyaret olduğunu kaydetti. Türkiye ile ilişkiler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Hindistan Cumhurbaşkanı, Keşmir sorunu, Pakistan, Suriye ve Afganistan üzerine de önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 5-7 Ekim tarihleri arasında Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak olan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Hindistan’dan Türkiye’ye 15 yıl aradan sonra gelen ilk Hintli Cumhurbaşkanı olacak. Brüksel’deki temasları ardından Türkiye’ye gelecek olan Hindistan cumhurbaşkanı, İstanbul’dan sonra Kapadokya’da Kırşehir valisi tarafından ağırlanacak ve resmi temaslar için Ankara’ya geçecek.

Ziyareti boyunca Türkiye’deki temasları, gezi programı ve anlaşmalar hakkında Cihan’a özel röportaj veren Mukherjee Pakistan, Suriye ve Afganistan üzerine de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ziyaretinin iki ülke arasındaki güvene işaret ettiğine değinen Hintli Cumhurbaşkanı, ilişkileri imzanalacak anlaşmalarla tekrar canlandırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Özellikle eğitim, bilim ve teknolojide Türkiye ile sıkı ilişki içinde olacalarını dile getiren Muhkherjee, “Ekonomik krizlerden en az zararla çıkan ülkelerimizi daha yakın ekonomik ilişkiler içine sokmalıyız” dedi. İki ülke sivil toplum hareketlerinin daha çok irtibatta olmasını isteyen Mukherjee, sivil toplum hareketlerinin hem kültürel, hem ticari hem de sosyal olarak iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Afganistan’ın geleceği gibi konulara da değinen Pranab Mukherjee, Orta Asya’da olduğu gibi Afganistan’da da Türkiye ve Hindistan’ın ortak çıkarları olduğunu dile getirdi.

Pakistan ile aralarındaki başta Keşmir meselesi olmak üzere mevcut sorunları diyalog ile çözeceklerine inandıklarını dile getiren Hindistan Cumhurbaşkanı, iki ülke başbakanlarının pazar günkü görüşmelerinden diyaloğa devam sonucunun çıkmasından memnuniyetini dile getirdi.

ZİYARETİM, İKİLİ İLİŞKİLERDE GÜVENİN SEMBOLÜ

Aynı zamanda eski Dışişleri ve Maliye Bakanı olan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri her sahada geliştirmeyi amaçladığını dile getirdi. Hindistan olarak Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini de dile getiren cumhurbaşkanı, ziyaretinin aynı zamanda Türkiye’ye duyulan güvenin bir sembolü olduğunun altını çizdi.

Beraberinde getirdiği heyete dikkat çeken Hintli Cumhurbaşkanı ziyaretin sembolik olmaktan ziyade zamanı dikkatle seçilmiş, önemli bir ziyaret olduğunu söyledi. Hindistan Cumhurbaşkanı Muhherjee Türkiye ziyaretine beraberinde Taşımacılık Bakanı G.K. Vasan, Hindistan’ın önde gelen 5 üniversitesinin rektörleri, akademisyenler, milletvekilleri ve bürokratlar getiriyor.

BİLİM VE TEKNOLOJİ ORTAKLIĞI, İKİ BÜYÜYEN EKONOMİYE CAN VERECEK

Yeni Delhi’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verdiği röportajda iki ülkenin de büyüyen ve sağlam ekonomiler olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, 2010 yılı için 5 milyar dolar olarak planlanan ikili ticaret hacminin 2011 yılında 7 milyar dolara ulaşarak aşıldığını dile getirdi. Son iki yılda bir miktar gerileme olmasına rağmen ticari ilişkilerin hala canlı olduğuna değinen Mukherjee, bu ilişkilerin hızla gelişeceğinden emin olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Mukherjee, ziyaretinde eknomik ilişkileri sağlamlaştırmayı amaçlayan bilim, teknoloji ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme anlaşması gibi iki önemli anlaşmanın da imzalanacağını dile getirdi. Mukherjee, özellikle Tübitak ve Hintli muadili DST’nin imzalayacağı bilim ve teknoloji anlaşmasının gelecekte Türkiye ile onun ilk teknoloji uydusunu uzaya gönderen Hindistan arasındaki kapsamlı teknolojik ilişkilere zemin hazırlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mukherjee’nin ziyaretinde imzanalacak olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme mutabakat zabtı, iki ülke arasındaki ticaretin küçük ve orta çaplı esnafı teşvik ederek tabana yayılmasını amaçlıyor.

ATATÜRK, HİNDİSTAN İÇİN İLHAM KAYNAĞI OLDU; TARİHİ VE KÜLTÜREL BAĞLARI CANLANDIRMALIYIZ


Hindistan ile Türkiye’nin tarihî bağları güçlü ülkeler olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Mukherjee, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Hindistan’ın İngilizlerden bağımsızlığını kazanmasında ilham kaynağı olduğuna değindi. Halklar arasında da o dönem ve öncesinde başlamış bir pozitif bağ olduğunu söyleyen Mukherjee özellikle sinema, tiyatro, film çekimleri, sosyal faaliyetler, turizm gibi faaliyetlerle bu ilişkilerin tekrar canlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Hindistan Devlet Televizyonu Doordarhsan ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT’nin özellikle kültürel sahada ortaklık için bir anlaşma imzalayacağını da açıklayan Cumhurbaşkanı Mukherjee, “Bu anlaşma iyi değerlendirilerek iki ülkenin birbirini daha iyi tanıması sağlanmalı” dedi.

ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTELERDEN ÖNEMLİ İSİMLER

Heyette yer alacak Hindistan’ın önemli üniversitelerinin rektörleri ve bölüm başkanları, Türkiye’de görüşecekleri muadilleri ile anlaşmalar imzalayacak. Söz konusu üniversiteler arasında Yeni Delhi’deki sosyal bilimler alanında isim yapmış Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Delhi Üniversitesi, teknoloji alanında isim yapmış Hyderabad Üniversitesi ve gazetecilik sahasında isim yapmış Jamia Millia İslamia Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi yer alıyor.

Mukherjee’ye ziyaretinin ilk günü İstanbul Üniversitesi’nde yönetim alanında fahri doktora ünvanı verilecek. Cumhurbaşkanı ayrıca iki ülke arasında var olan burslu öğrenci değişimi imkanlarının da artırılarak devam edeceği müjdesini verdi.

THY, HİNDİSTAN’DA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Hindistan ile Türkiye arasındaki ticari ve turistik bağın güçlenmesinde Türk Hava Yolları’nın büyük katkısının olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Mukherjee, Cihan’ın sorusu üzerine THY’nin Hindistan’daki büyümesini değerlendirdi.

Halihazırda Yeni Delhi ve Mumbai şehirlerinden günlük seferler yapan THY bu seferleri iki katına çıkarıp ayrıca 6 farklı noktaya daha uçmak için geçtiğimiz yıl girişimlerde bulunmuştu. Bu girişimlerden haberdar olduğunu dile getiren Mukherjee, gelinen noktadan ümitvar olduğunu ve en kısa zamanda gerekli prosedürler ve ticari görüşmelerin sonlandırılıp THY’nin daha fazla sefer yapmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

5 YILDA 1 TRİLYON DOLAR ALTYAPI YATIRIMI TÜRK İNŞAATÇILARI BEKLİYOR

Türkiye’nin özellikle inşaat alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, ülkesinin gelecek 5 yılda özellikle şehirleşme, otoyollar, demiryolları, barajlar, havaalanları gibi sahalarda 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapacağını söyledi. Mukherjee, bunun için hali hazırda Hindistan’da iş yapan Türk firmalarının yanı sıra diğer Türk şirketlerini de Hindistan’a davet ettiğini vurguladı.

İki ülkenin çok büyük bir genç iş gücüne sahip olduğunu da değinen Cumhurbaşkanı, bu genç nüfusun vasıfsız düz eleman olmaktan çıkartılıp iyi bir iş eğitimi ile vasıflı hale getirilmesi için ortak çalışmalar üretilebileceğini belirtti.

SAVUNMA ALANINDA ORTAKLIĞA AÇIĞIZ

İki ülke ilişkilerinde sivil toplum hareketlerinin önemine dikkat çeken Hindistan Cumhurbaşkanı, ikili ticarette işadamlarının, sivil toplum organizasyonlarının daha aktif olmasının altını çizdi.

Hindistan ve Türkiye’nin bölgelerinde önemli birer asker güç olduklarının da altını çizen Cumhurbaşkanı Mukherjee, iki ülkenin savunma sanayii ve askeri alanda da ortak çalışmalar yapmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008 yılındaki ziyaretinde iki ülke başbakanlarının silahlı kuvvetlerin ortak çalışmalar yapmaları konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Mukherjee, bu alanda bir savunma anlaşması imzalanması için Hint tarafından Türk tarafına bir anlaşma önerisi sunulduğunu da açıkladı.

ORTA ASYA VE AFGANİSTAN, ORTAK PAYDAMIZ

Hindistan ve Türkiye için Orta Asya ve Afganistan’ın bir ortak payda olduğuna değinen Mukherjee, Orta Asya’nın tarihi ve kültürel bağları kadar önemli bir enerji kaynağı olduğuna ve Afganistan’ın da yine aynı şekilde bölgedeki huzur ve sükûn için çok stratejik bir yere sahip olduğuna değindi.

Özellikle 2014 yılında uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilme sürecinin başlaması ile önemli bir sürece girileceğinin altını çizen Pranab Mukherjee, Afganistan’da sağlanacak huzur ve sükûnun bütün bölgedeki yaşamı, ticareti, ülkelerarası ilişkileri etkileyeceğini sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Mukherjee, Türkiye’nin özellikle Orta Asya’daki kan bağı ve Afganistan halkı gözündeki özel yeri göz önüne alındığında Hindistan için önemli bir dost ülke olduğunu dile getirdi. Hindistan’ın Afganistan’ın geleceği için toplanan İstanbul toplantılarında da yer aldığının altını çizen Mukherjee, mevkidaşı ve kendisi gibi eski dışişleri bakanı olan sayın Abdullah Gül ile görüşmelerinde bu konuları da görüşebileceklerini sözlerine ekledi.

SURİYE’DE ŞİDDET BİRAN ÖNCE DURMALI

Suriye ile alakalı soruları da değerlendiren Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Hindistan’ın baştan beri taraflara şiddeti bırakmalarını ve konuşarak sorunu çözme yoluna gitmeleri önerisinde bulunduğunu dile getirdi. Gelinen noktanın insanlık için çok acı olduğunu söyleyen Hintli Cumhurbaşkanı, şiddetin bir an önce durması gerektiğini belirtti.

Ülkesinin Suriyekonusunda askeri bir müdahale ile çözüme inanmadığını da açıklayan Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee, BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kimyasal silahlardan arındırma kararını da desteklediklerini sözlerine ekledi.

PAKİSTAN İLE SORUNLARI DAHA FAZLA DİYALOGLA ÇÖZERİZ

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Cihan’a verdiği özel röportajda Pakistan ve Keşmir meselesi konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hindistan’ın özellikle Keşmir meselesi üzerine yıllardır büyük sıkıntılar; hatta savaşlar yaşadığı komşusu Pakistan ile sorunlarını diyalogla çözeceklerine inandıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Mukherjee, BM Genel Kurulu için geçtiğimiz pazar günü New York’ta bulunan Hindistan ve Pakistan başbakanlarının ikili görüşmelerini de desteklediğini belirtti.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Eylül ayı ortasında yaptığı Türkiye ziyareti öncesinde vermiş olduğu “diyalog” mesajının bütün sorunları çözmek için yeterli olduğunu belirten Mukherjee, Pakistan tarafından Hindistan’a düşman olan terör unsurlarını topraklarından temizlemesini istediklerini bir kez daha dile getirdi. Navaz Şerif, Zaman ve Today’s Zaman gazetelerine verdiği röportajda Hindistan ile aralarındaki sorunları diyalogla çözeceklerine inandıklarını dile getirmiş ve bu açıklama iki ülke basınında büyük yankı bulmuştu.

Pranab Mukherjee, iki ülke arasında 1972 yılında zamanın başbakanları İndira Gandi ve Zülfikar Ali Butto tarafından imzalanan ateşkes anlaşması olan Şimla Anlaşması’nın iki ülke arasındaki bütün sorunları çözmeye haiz olduğunu söyledi.

NAVAZ ŞERİF’İ DİYALOG GİRİŞİMİNDEN DOLAYI TAKDİR EDİYORUM

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in göreve gelir gelmez Hindistan ile ilişkileri tekrar canlandırmaya çabalamasını ve diyaloğa açık olmasını takdir ettiğini söyleyen Hindistan cumhurbaşkanı, Keşmir bölgesinde güven ortamı oluşturmanın en büyük öncelikleri olduğunu açıkladı. İki ülke arasında 2004 yılında imzanalan anlaşmanın hala geçerli olduğuna dikkat çeken Mukherjee, barış sürecinin devamı için iki tarafta da güven havasının oluşmasının önemli olduğuna değindi. Bu bağlamda atılan ilk adımları samimi bulduklarını da sözlerine ekleyen Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee, sürecin gelişmesini Pakistan tarafının terör unsurlarını topraklarından temizleme konusundaki samimiyetinin belirleyeceğinin de altını çizdi.

İki ülke başbakanlarının New York’taki görüşmeleri sonrasında bir an önce Keşmir sınırında ateşkesin sağlanması için iki ülke üst düzey komutanları sınır kontrol merkezi üzerine görüşmeler yapacak.

2008 yılında Hindistan’ın Mumbai şehrinde meydana gelen terör saldırılarında Pakistan vatandaşı teröristler 3 gün boyunca şehrin önemli otellerini ele geçirerek birçok rehineyi öldürmüştü. Şehir genelindeki saldırılarda 166 kişi ölmüş ve olaylar sonrası iki ülke arasındaki barış görüşmeleri dondurulmuştu. Hindistan, Pakistan’dan bu teröristlerle bağlantısı olan Leşkeri Tayyibe terör örgütüne gerekli operasyonların yapılarak topraklarından silmesini talep etmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri