Hindistan’dan Milletler Topluluğu Toplantılarına Boykot

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh bu hafta Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da düzenlenecek İngiliz Milletler Topluluğu toplantılarına Sri Lanka’nın 2009 yılındaki Tamil halka uyguladığı şiddeti protesto gerekçesi ile katılmayacak.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh bu hafta Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da düzenlenecek İngiliz Milletler Topluluğu toplantılarına Sri Lanka’nın 2009 yılındaki Tamil halka uyguladığı şiddeti protesto gerekçesi ile katılmayacak.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Başbakan Manmohan Singh’in yazdığı mektubun Colombo’daki Hindistan Büyükelçisi vasıtası ile Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa’ya ulaştırıldığı bildirildi. Dışişleri sözcüsü Syed Akbaruddin tarafından yapılan açıklamada mektubun detayları açıklanmazken, toplantıda Hindistan’ı Dışişleri Bakanı Salman Khurshid’in temsil edeceği de açıklandı.

Büyük Britanya Krallığı zamanında İngiliz Milletler Topluluğu altında bulunan 53 ülkenin katıldığı toplantılara Kanada da Sri Lanka’nın insan hakları raporlarındaki kötü durumu nedeniyle katılmayacağını açıklamıştı.

Sri Lanka aleyhindeki iddiaları reddederken 2009 yılındaki olayları “içişlerindeki bazı sorunları çözmek için gerekli adımlar” olarak niteliyor.

2009 yılında Sri Lanka’nın kuzeyini ele geçirerek kısmi özerklik iddia eden Tamil Kaplanları'na Sri Lanka ordusu ani bir operasyon düzenlemişti. Bu operasyonlarda Tamil Kaplanları terör örgütü lideri Velupillai Prabhakaran vurularak öldürülmüş ve 26 yıldır süren Tamil direnişi sona ermişti. Sri Lanka’da 26 yıl süren Tamil direnişinde en az 100 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor.

Hindistan’ın en büyük eyaletlerinden biri olan Tamil Nadu eyaleti ile etnik bağı olan Sri Lanka Tamillerinin yaşadığı şiddet Hindistan hükümetince sık sık protesto edilmişti. Hint medyası Başbakan Singh’in kararını bir diplomatik hata olarak yorumlarken, Singh’in seçimler öncesi Tamil seçmeni üzmek istemediği yorumunu yapıyor.

Uzmanlar İngiliz Milletler Topluluğu'nda yaşanan bu çatlakların bölgedeki Çin etkisini artıracağını öngörüyor. Hali hazırda Çin, Sri Lanka ile bir çok ortak tatbikata imza atarken, Sri Lanka ordusuna da direkt maddi yardımlarda bulunuyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri