Hindistan’da Genel Seçimlerin Galibi Milliyetçi Modi

Hindistan’da 815 milyon seçmenin oy kullandığı ve 9 aşamada 35 günde tamamlanan genel seçimlerde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) kazandı. BJP, 543 sandalyeli meclisin 284’ünü alarak zaferini...

Hindistan’da 815 milyon seçmenin oy kullandığı ve 9 aşamada 35 günde tamamlanan genel seçimlerde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) kazandı. BJP, 543 sandalyeli meclisin 284’ünü alarak zaferini ilan etti.

Başarıda BJP’nin karizmatik başbakan adayı Narendra Modi’nin büyük rolü olduğu ifade ediliyor. Narendra Modi'nin Hindistan’ın yeni başbakanı olmasına kesin gözyle bakılıyor. Tek başına hükümet kurmak için 272 sandalyeye ihtiyacı olan BJP 284 sandalyeyi garantileyerek hükümeti tek başına kurabilecek. BJP’nin ittifak yaptığı diğer partilerle birlikte 339 sandalyeye ulaşacak olması da güçlü bir hükümet kuracağının sinyalini veriyor. 2004’te hükümeti Kongre Partisi'ne kaptıran BJP’nin en son genel seçimlerde sadece 141 milletvekili alabilmişti..

"YOLSUZLUK VE KÖTÜ EKONOMİ SEÇİM KAYBETTİRDİ"

Bundan önceki 10 yılın hükümeti olan Kongre Partisi ise büyük bir hezimete uğrayarak sadece 58 milletvekiliyi garantiledi. Bir önceki seçimde 234 sandalyesi olan Kongre Partisi'nin bu hezimetinde yolsuzluklar ve ekonomiyi başarılı idare edememe sebep olarak gösteriliyor.

Kongre Partisi'nin başbakan adayı Rahul Gandi seçimlerdeki başarısızlığı üstlendiğini açıklarken ,seçim sonuçlarına itiraz etmeyeceklerini dile getirdi. Eski Başbakan Manmohan Singh, Kongre Partisi'nin seçimleri kazanması halinde Başbakan adayı olmayacağını söylemiş ve yerine Rahul Gandi’yi aday göstermişti.

Siyasi analistler Hindistan siyasetinin ayrılmaz bir parçası olan Kongre Partisi'nin bu seçimlere isteksiz girdiğini ve daha seçim sürecinden önce muhalefet olmayı kabullendiğini yazmıştı. Hint medyası da Kongre’nin bir yorulmuşluk ve yıpranmışlık havasında olduğunu ve seçimlerden galip çıkmasının mucize olacağını sık sık gündeme getirmişti.

BJP’nin basın sözcüsü Mubasher Jawed Akbar, yaptığı açıklamada, seçimlerden BJP’nin galip çıkmasında Modi dalgası değil devriminin büyük etkisi olduğunu söyledi. Sonuçları Hindistan’ın 21. Yüzyılın gereklerine ayak uydurma özlemlerinin yansıması olarak gördüğünü dile getiren Akbar, Kongre Partisi'nin 19. yüzyılın politikalarına sıkışmış kaldığını söyledi.

BJP’nin Başbakan adayı Narendra Modi de Gujarat’taki resmi konutundan attığı tweette, “Hindistan kazandı. Güzel günler geliyor” açıklamasını yaptı. BJP’nin özellikle Uttar Pradeş ve Bihar gibi nüfusu 150 milyonu aşan eyaletlerde çarpıcı kazanımlar elde ettiği açıklandı.

"MODİ HİNDU- MÜSLÜMAN ÇATIŞMALARINDA SESSİZ KALMIŞTI"

Hindu milliyetçisi bir geçmişi olan Narendra Modi, seçim kampanyasında ekonomiyi güçlendirme ve istihdam alanı oluşturma vaatlerinin üzerinden hareket etmişti. Kongre Partisi'nin ve birçok liberal kesimin Modi'nin bu milliyetçi yaklaşımının ülkeyi kutuplaştıracağını ve Hinduları ülkedeki diğer etnik ve dini gruplardan üstün görüp bu yüzden de otokratik bir yönetim anlayışı getireceği ifade etmişti.

Narendra Modi 2002 yılından beri Başbakanı olduğu Gujarat eyaletini kalkındırması ile öne çıkarken, 2002 yılında aynı eyalette Hindu- Müslüman toplumsal çatışmalarında sessiz kalarak 3 bine yakın kişinin ölmesine göz yummak ile suçlanmıştı.

Seçimlerde ne yapacağı büyük merak konusu olan yolsuzluk karşıtı Avam Halk Partisi AAP ve lideri Arvind Kejriwal ise sadece 4 sandalye alarak hayal kırıklığı yarattı. AAP’nin Delhi’deki yerel seçimlerde daha 6 ay önce gösterdiği büyük başarıyı, genel seçimlerde gösterememesinin sebebi olarak AAP’nin bütün Hindistan’da tanınmaması ve güven eksikliği olarak yorumlanıyor.

Seçimler 7 Nisan'da, kuzeydeki Assam ve Tripura eyaletlerinde başlamıştı. Farklı eyaletlerde 9 aşamada yapılan seçimler, 12 Mayıs'ta sona ermişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri