Hikmet Sami Türk: Getirilmek İstenen Düzenlemeler Hukuk Devletine Aykırı

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yeni yargı paketine ilişkin endişelerini sıraladı. ‘Makul şüphe’ kavramının Türkiye’de esnek kullanılabileceğini, bu yüzden kaygılı olduğunu belirten Türk, “Getirilen...

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yeni yargı paketine ilişkin endişelerini sıraladı. ‘Makul şüphe’ kavramının Türkiye’de esnek kullanılabileceğini, bu yüzden kaygılı olduğunu belirten Türk, “Getirilen düzenlemeler yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesine tamamen aykırı.” dedi.

AK Partili milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan ve yargı ve emniyette yeni düzenlemeleri içeren pakete eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de eleştirilerini yöneltti. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Türk, “Makul şüphe daha önce de vardı. Onun yerine bu iktidar somut delillere dayanan kavramını getirdi. Tekrar geri dönüyorlar. Makul şüphe kavramı yoruma elverişlidir. Birine göre makul olan, yarına göre olmayabilir. Eski kavram kişi güvenliğinin korunması bakımından uygundu. Sulh ceza hakimlerine verilen yetki bu iktidarın daha önce yaptığı bir şeydi. Bir takım yetkiler veriyorlar. İlk getirildiği zaman da kişi güvenliği bakımından tartışılıyordu. Mahkemenin vereceği karara hakime bakan düzenlemeler var. Genel olarak iletişimin tespiti, anayasal düzene karşı işlenen suçlar da bu kapsama alınıyor." şeklinde konuştu.

Bu düzenlemenin iktidarın bir endişe içinde olduğunu gösterdiğini ifade eden Türk, "Sıkıyönetim geçici bir olağanüstü haldir. Bu bir takım şeyleri sürekli hale getiriyor. Sürekli bir sıkıyönetim gibi. Mevcut hükümlere yeni şeyler ekleniyor. Bunlar daha önce de vardı. Bu anayasal suçlara karşı işlenen suçlar, bu birçok şeye ekleniyor. Dinlemenin uygulanacağı durumlar olarak. Yargıtay’ın her yıl yaptığı açılış töreni kaldırılıyor. Bu tamamen eski Başbakan’ın bundan rahatsız olmasından kaynaklanıyor. Danıştay’da Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın konuşmasından rahatsız olmuştu. Bunun kaldırılması yargı bağımsızlığına müdahaledir. Getirilen hükümler hukuk devleti ilkesine, kişi güvenliği ilkesine aykırı. Yargı bağımsızlığına aykırı. Hukuk devleti ilkesine aykırı hükümler var. Bu iktidarın yaptığı birtakım olumlu düzenlemeler var. Bu paket onlardan geri dönüş. Somut delillere dayalı şüphe yerine, makul şüphe getiriliyor. Bunun İngiliz hukukunda karşılığı var ama Türkiye’de bu çok esnek olarak kullanılabilir. Kişi güvenliği aleyhinde sonuçlar doğurabilir. O bakımdan kaygılıyım.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri