Türkiye'de hızla büyüyen ''tele danışmanlık'' sektöründeki firmalar, KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu teşvik, destek ve hibeleri, kendilerine telefonla ulaşarak, daha az ücretle ve hızlı bir şekilde almalarını sağlamaya çalışıyor. Konya'da çağrı merkezi açan danışmanlık firmasının yetkilisi Fuat Böge, Türkiye'de bu alanda telefonla danışmanlık işine ilk giren firmalardan biri olduklarını, İstanbul, Ankara ve Eskişehir gibi illerdeki çağrı merkezleriyle Türkiye geneline hizmet verdiklerini söyledi.
Türkiye'de çok sayıda yerel ve bölgesel hizmet veren danışmanlık şirketi olduğunu ancak bu firmaların KOBİ'lerle yüz yüze iletişim kurmayı tercih ettiklerini anlatan Böge, ''Oysa biz bu işi, tıpkı GSM şirketlerinin çağrı merkezleri gibi, KOBİ'leri telefonla arayarak veriyoruz. Bunun adı Türkiye için yeni bir kavram olan 'tele danışmanlık'' dedi.
Böge, operasyonlarının büyük kısmını, en fazla KOBİ'nin bulunduğu illerden Konya'da gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Çağrı merkezlerimize deneyimli personel almakla birlikte, elemanı daha çok kendi bünyemizde yetiştiriyoruz. Onları meslek sahibi yaparak istihdama da önemli katkı sağlıyoruz. Çünkü çağrı merkezleri bacasız fabrikalardır. Hızla büyüyen çağrı merkezleri sektöründe bugün Türkiye'de 50 binden fazla kişi çalışıyor'' diye konuştu.
-''KOBİ'lerin yüzde 90'ının devletin teşviklerinden haberi yok''-
Yaklaşık 5 yıldır KOBİ'lerin devletten teşvik, destek ve hibe almalarını sağladıklarını vurgulayan Böge, şunları kaydetti:
''Tele danışmanlık şeklinde; insanların, devletin verdiği teşvik, destek ve hibeleri daha ucuza ve zamandan tasarruf ederek, danışmanlık firmasına gitmeden almalarını sağlıyoruz. Şu ana kadar Türkiye'de binlerce KOBİ'ye destek sağladık, onlar için proje yazdık. Onlara, yatırım danışmanlığı da yapıyoruz. Bu konuda devlet dairelerinde, bazı memurların 'bize yeni iş yükü çıkmasın' mantığıyla yaptıkları engellemeleri de kolayca aşıyoruz.''
Böge, AB uyum süreci devam ettikçe, AB fonlarıyla verilen bu krediler ya da hibelerin de devam edeceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Bunun yanında KOBİ'lerimizin yüzde 90'ının devletin verdiği cazip teşviklerden haberi bile yok. En azından işe alacağınız 4 yıllık lisans mezunu bir çalışana bin lira maaş ödüyorsanız, 500 lirasını devletten alabiliyorsunuz. Bizim insanımız, 'bu parayı bana devlet niye versin, devlet kaşıkla verir kepçeyle alır' diye düşünüyor. Ancak artık bu mantık kırıldı. Düzgün iş yapan, dürüst çalışan herkes, bu teşvik ve hibelerden faydalanabilir. Biz bunun yolunu gösteriyoruz.''
Klasik bir danışmanlık firmasına gidildiğinde alınan 3-5 bin lira hizmet ücreti yerine kendilerinin telefonla aynı hizmeti 300-500 lira gibi bir rakamla verdiklerini vurgulayan Böge, ''En büyük avantajımız zaten bu. 'Siz işinizi yaparken, biz de teşvik, destek ve hibelerle ilgili konularınıza yardımcı olalım' diyoruz'' ifadelerini kullandı.
Hibeyi de telefonla alıyorlar
Türkiye'de hızla büyüyen ''tele danışmanlık'' sektöründeki firmalar, KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu teşvik, destek ve hibeleri, kendilerine telefonla ulaşarak, daha az ücretle ve hızlı bir şekilde almalarını sağlamaya çalışıyor.