Hessen Eyaleti, Yeşiller'li Koalisyona Yakın

Almanya'nın Hessen eyaletinde koalisyon görüşmelerine başlayan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller, federal düzeydekinin aksine koalisyona çok yakın duruyor.

Almanya'nın Hessen eyaletinde koalisyon görüşmelerine başlayan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller, federal düzeydekinin aksine koalisyona çok yakın duruyor. İkinci görüşmede eğitim ve sosyal konuları ele aldıklarını söyleyen Yeşiller Hessen Başkanı Tarık El- Wezir ve Hessen Başbakanı Volker Bouffier (CDU) koalisyon kurabileceklerini açıkladı.

İçerik ve atmosfer olarak çok olumlu bir görüşme yaptıklarını söyleyen CDU Hessen Başkanı Bouffier,Yeşiller ile yaptığı görüşmeyi övdü. CDU ile okul politikası ve öğleden sonra ilkokul öğrencilerine tam gün eğitim konusunda anlaştıklarını belirten Yeşiller Başkanı El- Wezir ise, iki parti arasında aşılamayacak engeller olmadığını vurguladı.

Birçok konuda fikir birliğine varan CDU ve Yeşiller’in bir sonraki görüşmede Frankfurt Havalimanı’nın genişlemesinin durdurulması görüşülecek. Yeşiller, havalimanı inşaatının durdurulmasını talep ediyor. Hessen eyaletinde CDU aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile büyük koalisyon görüşmeleri yapıyor. Yeşiller ve SPD de Sol Parti ile sol tabanlı hükümet kurmak için ön görüşmeye devam ediyor. Ekim ayının son haftasında koalisyon ihtimallerinin iyice belirginleşmesi bekleniyor.

Öte yandan Hessen’de son anda yüzde 5’lik seçim barajını aşarak meclise girmeyi başaran Hür Demokrat Parti (FDP), sosyal demokratlarla koalisyon görüşmesi yapmaya hazırlanıyor. FDP, 'Trafik Lambası Koalisyonu' olarak adlandırılan Yeşiller, SPD ve FDP işbirliğine karşı çıkıyordu.

Ekim ayı sonunda SPD Hessen Başkanı Thorsten Schäfer- Gümbel ile bir araya gelecek olan FDP Hessen Başkanı Jörg- Uwe Hahn, Hessen’deki siyasi gelişmeleri konuşacaklarını belirtti. FDP Sözcüsü yaptığı açıklamada seçim öncesi olduğu gibi lamba koalisyonuna karşı olmadıklarını beyan etti. Hessen eyaletinde yeni meclis 18 Ocak 2014’te yasama dönemine başlayacak. Yeni koalisyon kurulana kadar CDU- FDP iktidarı devam edecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri