Dünyanın en değerli madenleri arasında yer alan bir maddeyi Türkiye her yıl binlerce ton ithal ediyordu. Söz konusu madde Konya'daki yeni yatırım sayesinde üretilecek. Yerli üretim ile tüm ülke kazanacak.
Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10'undan fazlasını tek başına karşıladıklarını dile getiren Arkan, “Şirket, 82 bin tonluk üretimiyle her yıl 250 milyon dolarlık ithalatın önüne geçerek cari açığın kapanmasına katkıda bulunuyor. Yeni yatırımlarla bu rakamın 600 milyon dolara çıkması planlanıyor. İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 114'üncü sırada yer alan Eti Alüminyum, 1.650 çalışanıyla Konya başta olmak üzere tüm bölgenin en önemli istihdam merkezlerinden biri. Eti Alüminyum savunma sanayi başta olmak üzere kimya, seramik, gayrimenkul, uçak ve otomotive kadar onlarca farklı sektöre hammadde sağlıyor. Bugüne kadar tesiste sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim için Ar-Ge ve ileri teknoloji çalışmalarına 700 milyon doları aşan yatırım gerçekleştirildi. Yatırımlar aynı hızda devam ediyor” dedi.
ESKİDEN BİNLERCE TON İTHAL EDİLEN MADDEYİ ARTIK KONYA ÜRETECEK
Eskiden binlerce ton ithal edilen bir maddenin Konya'da üretileceği açıklandı. Arkan, alüminyumun kullanıldığı stratejik sektörlerin başında modern savunma sanayii olduğunu belirterek, “Başta savunma sanayii olmak üzere stratejik sektörlerde kullanılan "özel alümina" üretimi için yatırım devam ediyor. Konya Seydişehir'de bulunan alüminyum üretim tesisine eklenen 'Öğütülmüş Alümina Ünitesi'yle, ülkemizde tamamı ithal edilen özel alümina, Türkiye'de ilk kez Eti Alüminyum tarafından geliştirildi. Bu yıl içinde üretime başlanacak olan özel alüminada yıllık 40 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Özel alüminada Türkiye'de 25 bin tonluk pazar bulunuyor. Bu pazarın her yıl yüzde 5 oranında büyüme potansiyeli var. Böylece ülkemizin özel alümina ihtiyacını karşılayıp dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Eti Alüminyum, aynı zamanda Türkiye'nin alüminyumda ihracat gücünü de yukarıya taşıyacak” diye konuştu.
ÇEVRECİ EKONOMİ POLİTİKALARI UYGULANIYOR
Cengiz Holding'in sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında üretim ve yatırımlara devam eden Eti Alüminyum'un odağında 'Yeşil Alüminyum' ve ‘döngüsel ekonomi’ olduğunu anlatan Arkan,
'Yeşil alüminyum' hedefiyle üretimin devam ettiği Eti Alüminyum'da ise, Eti-1, Eti-2 ve Eti-3 ve Eti-4'ten oluşan güneş enerji santralleri 155 MW'lık kurulu güce ulaşmış durumda. Farklı şehirlerde Eti-5 ve Eti-6 adlarıyla 136 MW'lık kurulu güce sahip yeni güneş enerji santrallerinin yapımı devam ederken, Oymapınar Hidroelektrik Santrali'nin de katkısıyla şirket enerjiden gelen emisyonu sıfırlamayı başardı. Yapılan yatırımlar sayesinde Eti Alüminyum ayrıca, birincil alüminyumda 1 tonluk üretimdeki sera gazı emisyonunu 5,75 tona düşürerek oranı Avrupa'nın da altına çekti. Bu rakamın dünya ortalaması 16,1 ton iken Avrupa'da 6,7 ton olarak gerçekleşiyor. 2020'nin aralık ayında Sıfır Atık Belgesi'ni alan Eti Alüminyum, 2 yılda 373 ton ambalaj atığını geri dönüştürdü” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ