Ka’b el-Kurazi (r.a) şöyle anlatıyor:
“Bir defasında Peygamberimiz (s.a.v) minberinde ayakta iken, mübarek sağ elini yumdu ve şöyle dedi: “Bir kitap var ki, Allah (c.c) orada cennete girecek kişileri ve neseplerini yazmıştır. Bunlardan ne eksik ne fazla çıkar. Cennetlik olan birisi, cehennemlik olan birinin amelini yapar. Onu görenler, “Bu cehennemliktir” ya da “bu cehennemelik olanlar gibi oldu” derler. Ama Allah (c.c), o kulunu yaptığı Salih amel sebebi hükmü gereğince cehennemlik olmaktan kurtarır ve cennetine koyar. Cehennemlik olan birisi de, cennetlik olan birisinin amelini yapar. Bunu görenler “Cennetlik biri” yahut “Bu kişi cennetliktir” derler. Ama Allah (c.c), onu işlediği kötü amel yüzünden hükmü gereğince cehennemlik yapar. Ameller sonucuna göre değerlendirilir.” (Heysemi, ez-Zevaid, 7/213.)
Fudale b. Ubeyd (r.a)’den gelen rivayette Rasûlullah (s.a.v) Veda haccında şöyle demiştir:
“Sizlere gerçek mümin, müslüman, mücâhid ve muhacirler kimlerdir, söyleyeyim mi?
Gerçek mümin, malları ve canları konusundan insanların ondan emin oldukları kimsedir. Müslüman ise elinden ve dilinden diğer insanların zarar görmediği kimsedir. Gerçek mücâhid, Allah’a itaat edip, nefsi ile mücadele eden kimsedir. Gerçek muhacir, yanlışlarını ve günahlarını terk edendir.” (Hakim, el-Müstedrak, 1/11.)
Ebu Derda (r.a) şöyle demiştir: “Ey kardeşlerim! Kendinizi ölülerden sayıp, Allah’ı görüyormuş gibi ibadet ediniz. Sizlerin ihtiyaçlarını karşılayacak az bir mal, Allah’ı unutturan çok maldan hayırlıdır. Şunu unutmayınız: İyilik yok olmaz günah ise unutulmazdır.”
İbn Ömer (r.a)’den gelen bir rivayette Nebî (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“İyilik eskimez, günah ise unutulmazdır. Allah, hiçbir ameli karşılıksız bırakmaz. İstediğin gibi yaşa, yaşadığın gibi de karşılık görürsün.” (Deylemi, Müsnedü’l Firdevs, nr. 2203.)
Hayır olan bir amel işlediğin zaman sevabını alırsın. Yok eğer şer olan amel işlersen ve tövbe etmezsen ahirette cezasını çekersin. Nitekim Rabbimiz bir ayette şöyle buyurmuştur:
“Eğer iyilik ederseniz kendiniz için iyilik etmiş olursunuz; kötülük ederseniz yine kendinize edersiniz.” (İsra, 17/7.)
Allah (c.c) kimseye haksızlık etmez. İşlenen Salih ameller sevaptan mahrum olmayacağı gibi işlenen kötü ameller de cezasız kalmayacaktır. Kimde yapmadığı bir işten dolayı cezalandırılmaz. Allah, doğru yolu göstermiş ve peygamberlerini de göndermiştir. Son gidilecek yer olan “Cennet ve Cehennem” açıkça beyan edilmiştir.
Hayatımızda yaptığımız her işin bizi en sonunda nereye götüreceğini düşünmeliyiz. Yaptığımız eylemlerin, söylediğimiz sözün, dinlediğimiz gıybetin velhasıl aldığımız nefesin hesabı olacaktır. Rabbim hesabımızı kolay getirsin. Gününüz bereketli olsun.
Her Şeyin Bir Hesabı Var
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.