Her gün 7 bin kişi HIV enfeksiyonu alıyor

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, AIDS ile mücadelenin, hastalıktan korunma yolları konusunda toplum farkındalığının arttırılması ile mümkün olabileceğini belirtti.

Kendirci, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, İnsan İmmun Yetmezlik Virüsü/Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromunun (HIV/AIDS) öneminin, 1980'lerde dünya gündemine girmesinden beri gittikçe artmakta olduğunu belirtti. 
Dünyada yaklaşık 33,4 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğu, her gün yaklaşık 7000 kişinin HIV enfeksiyonunu aldığı tahmin edildiğini ifade eden Küçükkendirci, şunları kaydetti: 
''Türkiye'de hastalığın yayılımı ve görülme sıklığı dünya ülkelerine göre düşük olmakla beraber, yıllar içinde artmaya da devam etmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de AIDS ile mücadele, hastalıktan korunma yolları konusunda toplum farkındalığının arttırılması ile mümkün olabilecektir. HIV virüsü vücudun savunma gücünü zayıflatmakta, yıkmakta ve normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığından tedavi edilememekteydi. Kullanılan ilaç tedavisi ile AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür.''Korunmasız cinsel ilişki, HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir. HIV, korunmasız (kondom, kılıf, kaput, prezervatif kullanılmadan) yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir.'' 
Ayrıca kan ve anneden bebeğe şeklinde bulaşmaların gerçekleştiğini belirten Küçükkendirci, açıklamasını şöyle sürdürdü: 
''HIV, dokunmak, tokalaşmak, sarılmak, gözyaşı, ter ve tükürükle bulaşmaz. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. Cinsel eğitim ve AIDS eğitim programlarının cinsel etkinlikler üzerinde uyarıcı etkisinin olmadığı ve bu etkinlikleri arttırmadığı; tam tersine cinsel davranışı etkileyerek, azaltarak ya da kondom kullanımını arttırarak riskli cinsel davranışları azalttığı saptanmıştır.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri