Her dondurma yenmez!

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte en hafif tatlı olan dondurmanın da tüketimi arttı

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte en hafif tatlı olan dondurmanın da tüketimi arttı. Piyasada çok sayıda dondurma üretimi yapan firma bulunurken, hijyene ve insan sağlığına dikkat edilmeksizin yapılan merdiven altı üretim korkutuyor

Sıcak yaz günlerinde serinlemek ve tatlı ihtiyacını da gidermek için en ideal reçete dondurma. Birçok çeşidi bulunan dondurmanın sağlıklı olabilmesi için yapım öncesi, yapım sırası ve yapımı sonrasında muhafaza edilmesi sırasında son derece hijyenik bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Sadece steril olmak yetmiyor, dondurmada kullanılan süt, salep ve şeker gibi malzemeler ile aroma katan diğer katkı malzemelerinin de özenle seçilip, dikkatle kullanılması gerekiyor. Merdiven altı üretimi adı verilen ve markası olmayan bazı üreticiler, hem sağlık yönünden hem de katkı maddesi yönünden ihmallerde bulunarak, süt yerine süt tozu kullanarak daha az maliyetle üretim yapmaya çalışabiliyor.

DONDURMADA HİJYEN ÖNEMLİ

Peki dondurmanın iyisi ile kötüsü nasıl ayırt edilebilir? Dondurmanın sağlıklı olup olmadığı nereden anlaşılır? Dondurma üretimi yapan bir firmanın yetkilisi Cihat Ulusoy, dondurma yapımının inceliklerini anlattı. Dondurmanın hammaddesinin süt, salep ve şeker olduğunu söyleyen Cihat Ulusoy, bu üç beyaz arasındaki dengenin iyi kurulması gerektiğini, aksi halde dondurmanın kıvamının tutturulamayacağını söyledi. Dondurmada kullanılan sütün günlük ve taze olmasının önemli olduğunu belirten Cihaz Ulusoy, “Sütün yanı sıra kullanılan şeker ve salebin de kalitesi dondurmanın kalitesine etki edecektir. Süt yerine süt tozu, şeker yerine glikoz kullananlar var. Bu noktada halkımızın sağlıklı bir dondurma tüketmek için dikkatli olması gerekiyor. Markası olmayan, üretim izni almamış olan, etiketi bulunmayan dondurmaları almamalarını tavsiye ederim. Güvenmediğiniz, tanımadığınız yerlerden dondurma almayın” diye konuştu. Dondurmanın kalitesinin kıvamında saklı olduğunu kaydeden Cihat Ulusoy, “İyi dondurma kendisini her zaman belli eder. İçerisinde buz parçacıkları, karışmamış aromalar asla bulunmaz. Ayrıca dondurmanın sağlıklı ve hijyenik olması için el değmeden üretilmesi gerekmektedir. Üretim aşamasında kullanılan malzemelerin de temiz olmasına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

STERİL ORTAMDA MUHAFAZA EDİLMELİ

Dondurmanın üretiminin yanı sıra muhafaza edilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Cihat Ulusoy, “Dondurmayı steril bir şekilde üretince her iş bitmiyor. Dondurma soğuk bir gıda maddesi olduğu için bakterilerin etkisine her an açıktır. Bu nedenle dondurmayı üretimden tüketime kadarki süreç içerisinde en iyi şekilde muhafaza etmek gerekiyor. Dondurmanın koyulduğu kap, tezgah, külah, kepçe gibi araçların da en az dondurma kadar hassas bir şekilde temiz tutulması gerekiyor. Dondurma verilirken kesinlikle eldiven kullanılması gerekiyor. Ayrıca külahların da açık alan tutulması tehlike arz ediyor. Dondurma kaşığının paslanmamış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Hatta bu kaşığın suyunun sık sık değiştirilmesi gerekiyor” dedi. Dondurmanın üretimden satışa kadar geçen süre içerisinde sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesinin en önemli şartlarından birisinin de ısı derecesi olduğuna değinen Ulusoy, “Dondurmanın erimeden, sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesi için ideal ısı -20 derecedir. Dondurma bu sıcaklıkta kıvamını korur, bozulmaz” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri