Henry Kissinger: İran, Işid’den Daha Büyük Sorun

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, İran’ın IŞİD’den daha büyük sorun olduğunu söyledi. ABD’nin saygın yayın kuruluşlarından NPR’a demeç veren Kissinger, "İran, IŞİD’den daha büyük sorun." ifadesini kullandı.Cumartesi...

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, İran’ın IŞİD’den daha büyük sorun olduğunu söyledi. ABD’nin saygın yayın kuruluşlarından NPR’a demeç veren Kissinger, "İran, IŞİD’den daha büyük sorun." ifadesini kullandı.

Cumartesi günü yayınlanan mülakatta Kissinger, İran’ın Orta Doğu’da daha köklü temellere sahip olduğunu belirterek, mevcut durumun Tahran’ın imparatorluk kurmasına olanak sağladığını ifade etti. 1919-20 yıllarında çizlen sınırların yıkıldığını savunan Kissinger, "‘Bu durum İran’ı stratejik bakımdan daha güçlü bir noktaya getirdi. Benim endişem İran’ın IŞİD’den daha büyük sorun olduğudur. IŞİD çok agresif ideolojiye sahip, maceracı bir grup. Ancak stratejik şekilde varlığını devam ettirebilmek için daha fazla toprak fethetmesi gerekiyor. IŞİD ile birlikte bölge daha da önemli hale geldi… bu da anlaşmazlıkları daha yönetilebilir hale getirdi İran’la." diye konuştu.

Kissinger, IŞİD’in ABD’li gazetecilerin kafasını kestiği görüntüleri dünya ile paylaşmasını ise, "Güçlü IŞİD gösterisi ile daha güçlü saldıracağı mesajını vermek istedi." şeklinde değerlendirdi.

Kissinger, İran’ın geçmişte nükleer çalışmaları ile ilgili verdiği şüpheli mesajların şaşırtıcı olmadığını kaydetti. ABD’nin müdahaleci dış politika mimarı Kissinger, Cuma günü İran'ın, daha önce mutabık kalınan nükleer çalışmaları ile ilgili kritik bilgileri belirlenen tarihe kadar verme sözünde yine durmadığına dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri