Hemşire, hatalı hekime 'hayır' diyebilir

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, hemşirelerin hekimin hatalı talimatına ilişkin somut bazı işaretlerin varlığı durumunda kendisine verilen göreve karşı çıkabileceğini hatta görevi

Hakeri yaptığı açıklamada, hemşirelerin hasta sağlığı ve güvenliği bakımından çok önemli bir görevi yerine getirdiğini ve genel olarak yasal sorumluluklarını bilmeleri gerektiğini belirtti.

Hasta şikayetleriyle ilgili olarak açılan davaların çoğunda sadece hekimin değil, hemşirelerin de sanık konumunda olduğuna dikkati çeken Hakeri, hemşirelerin hukukçulara en çok yönelttiği sorunun, hangi işlemleri kendilerinin, hangi işlemleri hekimlerin yapması gerektiği yönünde olduğunu ifade etti.
Hemşirelik Kanunu'nda hemşirelerin sorumluluk alanlarının ve görevlerinin belirlendiğini, ancak bu belirlemenin çok genel ifadelerle olduğunu dile getiren Hakeri, Sağlık Bakanlığının bu konudaki yönetmeliği iki yıldır çıkarmadığını kaydetti.
Hakeri, hemşirelerin tabip tarafından acil haller dışında sadece yazılı olarak verilen tedavileri uygulamakla görevli ve yetkili sağlık personeli olduğunu vurguladı.
Yazılı verilmeyen tedavileri hemşirelerin uygulamakla yükümlü olmadığını belirten Hakeri, hemşire-hekim ilişkisinde zaman zaman bu nedenle sorunların yaşandığını belirterek, acil hallerde hekimin talimatı yazılı vermesinin gerekmediğini, ancak en kısa sürede sözlü önerilen tedavinin yazıya dökülmesi gerektiğini bildirdi.
Hakeri, tedavinin yazılı verilmemesi durumunda, hekimin bir sorun çıktığında verdiği sözlü tedaviyi inkar etmesi halinde, hemşirenin yasal olarak güç durumda kalacağına dikkati çekti.
''HEMŞİRELER KENDİ YETKİ ALANI İÇİNDE OLMAYAN GÖREVİ REDDETMELİ''
Prof. Dr. Hakeri, hekimin görev alanı içinde olan hususların, hemşireye devredilemeyeceğini dile getirerek, ''hemşire, kendisine verilen görevi kendi eğitim ve tecrübe alanı içinde olmamasına rağmen kabul etmesi durumunda, meydana gelen neticeden sorumlu olur. Bu nedenle, hemşire kendi yetki alanı içinde olmayan görevleri reddetmek zorundadır'' dedi.
Uygulamada, hekimlerin birçok görevini hemşireye bıraktığını ve hemşirelerin hekim ile bir çatışma yaşamamak için buna itiraz etmeyerek onların işini üstlendiğini ifade eden Hakeri, şunları kaydetti:
''Bu durumda, hasta bakımından olumsuz bir sonuç ortaya çıkarsa, hem hekim hem de hemşire sorumlu tutulacaktır. Bir ikinci husus, hemşire, hekimin yapılmasını istediği tedavinin hasta açısından olumsuz sonuçlara yol açabileceğine ilişkin somut bazı işaretlerin varlığı durumunda kendisine verilen göreve itiraz edebilir, hatta görevi reddedebilir. Hemşire hekimin tedavisini körü körüne uygulayan bir robot değildir. Reddetmeyerek görevi kabul etmesi ve bundan dolayı hastanın zarar görmesi durumunda, hekimle birlikte sorumlu olur.''
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri