Hemofili hastalığı tartışıldı

Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği, hemofili hastalarına ve hasta yakınlarına yönelik, bilgilendirme toplantısı düzenledi.

 'Her Yönü ile Hemofili' isimli programa, hasta ve hasta yakınları yoğun katılım gösterdi. SELSİAD konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan dernek başkanı Mehmet Oğuzhan Petekci, toplantının amacının hemofili hastalarının sorunları ile ilgilenmek olduğunu belirterek, "2010 yılında kurulan Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneğimizin amacı öncelikle hemofili hastalarının yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Nedeni ne olursa olsun hemofili hastalarının her türlü sorunlarıyla olanakları ölçüsünde ilgilenmek ve çözüm bulmaktır. Derneğimizin bir diğer amacı da hemofili hastalarının sosyal yaşama adapte olmasını ve hastalıkla yaşamayı öğrenmesini sağlamaktır. Bu amaçla bugün hemofili hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla, hemofili hastalarının sorunları ile ilgileneceğiz. İmkanlar el verdiği sürece de bu sorunların çözümü noktasında çalışacağız" ifadelerini kullandı.

DOKTORUN MESAİSİ OLMAZ

Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Aday Adayı Dr. Seyit Karaca ise, doktorluğun 24 saat çalışmak anlamına geldiğini belirterek, "Doktorluk mesleği tarihsel süreçte, en eski ve köklü mesleklerden bir tanesidir. Doktorluğun getirdiği sorumluluklar insanı 24 saat çalışmaya iter. Cenab-ı Hak yaratılıştan itibaren şunu söylemiş; sağlığın kıymetini bilin. Bu bize bir emirdir. Elbette ki bu süreç içerisinde inancımız odur ki hepimiz kalıcı olarak yaşayacağımız hayata hazırlık safhasındayız. O hayatı burada kendi ellerimizle dizayn ediyoruz. Cehennemde atey yoktur, herkes kendi ateşini buradan kendisi götürür. Dolayısıyla bu salondaki arkadaşlarımıza Cenab- Hakk bir imtihan vesilesi vermiş. Bizim bir başka amacımız da, hastalara hastalığı ile yaşamayı öğretmektir" diye konuştu.

EN ÇOK EKLEMLER, DİZ, AYAK BİLEĞİ VE DİRSEKLER KANIYOR

Hemofili hastalığı hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şenaran da, "Hemofilik eklem hasarı, eklem içine kanama ile başlar. Kan hücreleri içindeki demirin, eklem zarında birikmesi sonrası şişmesi ve hücrelerin patlaması ile kıkırdağa zarar veren enzimler ekleme salınır ve sonuçta yaşlılardaki eklem kireçlenmesine benzer şekilde kıkırdak kaybı gelişir. Ev profilaksi uygulaması oldukça etkili bir yöntem olmakla beraber eklem tahribatını her zaman önleyemez. Hemofilide en çok kanayan eklemler, diz, ayak bileği ve dirseklerdir. Omuz ve kalçada daha az sıklıkla kanayan eklemler arasındadır. Cerrahi dışı yöntemler hemofilide altı çizilmesi ve sonuna kadar denenmesi gereken tedavi seçenekleridir. Çünkü cerrahi tedavi pahalıdır, komplikasyonlara açıktır. Sistemaik hastalık devam ettiği için nihai çözüm değildir" şeklinde konuştu. Program diğer doktorların da sunumuyla devam etti.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri