Konya’nın tarihini yeniden keşfettiğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da tarihi dokunun ortaya çıkarılması, tarihi eserlerin günümüze yeniden kazandırılması konusunda bugüne kadar gösterilen çabalar neticesinde artık tarihi mirasa daha çok sahip çıkıldığını söyledi. Başkan Akyürek, “Büyükşehir Belediyesi Kent Atölyesi’nde gerçekleştirilecek projenin amacı; ülkemizde ve şehrimizde kaybolmakta olan geleneksel yapı sanatlarını ortaya çıkararak bundan sonra yapacağımız tarihi eser restorasyonları için ehil, liyakatli, yetişmiş elemanlar ve ustalar bulmaktır” dedi.
Konya’da ilk kez gerçekleştirilen proje ile büyük bir boşluğun doldurulacağını vurgulayan Başkan Akyürek, Konya’da tarihi dokunun korunmasında yeni bir devrin başlayacağını ifade etti.
ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Prof. Dr. Haşim Karpuz, vakıf olarak projeye destek verdiklerini belirterek, projenin Konya’da kültür varlıklarının korunması ve yaşatılmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, kendi kültürünü benimsemeyen, kendine ait değerleri geleceğe taşımayan milletlerin uzun süre ayakta kalmalarının mümkün olmadığını vurgulayarak, projeye desteklerini ifade etti.
İstihdamı geliştirerek işsizliğe çözüm bulmak için istihdam garantili kurslar açtıklarını, bu kapsamda 2009 yılında 2 bin 500 kişiye kurs vereceklerini belirten İŞKUR İl Müdürü Tahsin Güven ise, tarihi dokunun yeniden ayağa kaldırılması ve istihdam için projeye katkıda bulunduklarını söyledi. Güven, 6 ay sürecek kurslara katılacaklara günlük 15 TL ödeneceğini ve masrafların İŞKUR tarafından karşılanacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Kent Atölyesi İşbirliği Protokolü, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Prof. Dr. Haşim Karpuz, İŞKUR İl Müdürü Tahsin Güven ve İl Mili Eğitim Müdürü Halil Şahin arasında imzalandı.
Büyükşehir Belediyesi Kent Atölyesi’nde hayata geçirilecek proje kapsamında; dülger ustalığı, ağaç işçiliği, soğuk demircilik, taş işçiliği, duvar-kerpiç işçiliği, sıva-boya işçiliği olmak üzere 6 bölümde toplam 175 usta yetiştirilerek istihdamları sağlanacaktır. 175 kişinin günlük ücretleri ve sigortaları İŞKUR tarafından karşılanırken, sertifikaları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek.