Hekimlere Akılcı İlaç Kullanımı Anlatıldı

Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) verilerine göre tüm ilaçların yarısından fazlası uygunsuz şekilde reçete ediliyor, dağıtılıyor ya da satılıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımının halk sağlığını...

Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) verilerine göre tüm ilaçların yarısından fazlası uygunsuz şekilde reçete ediliyor, dağıtılıyor ya da satılıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğu belirtilirken, bu bağlamda ülkemizde Akılcı İlaç Kullanımı Programı yürütülüyor.

Akılcı ilaç kullanımı, “hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun ilaçları, kişisel gereksinimlerini karşılayan dozlarda, yeterli bir süre boyunca, kendilerine ve topluma en az maliyet ile kullanmaları” olarak tanımlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yanlış ve gereksiz ilaç kullanımını önlemek amacıyla akılcı ilaç kullanımı uygulamaları ile ilgili çalışmalar 2011 yılında hız kazanmış ve eğitimlerle hem hastalara hem de sağlık çalışanlarına ( doktor, eczacı, hemşire ve diğer ) akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturma sağlanmaya çalışılıyor.

Bu kapsamda; Adana İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde oluşturulan ekip, resmi ve özel hastanelerde akılcı ilaç kullanımı uygulamaları ile ilgili olarak çalışacak gönüllü personellerden oluşan ekipler kurulmasına öncülük ediyor. Hastaların ve sağlık çalışanlarının bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak ve Akılcı İlaç Kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğu belirtilirken, bu bağlamda ülkemizde akılcı ilaç kullanımı programı yürütülüyor.

Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı tarafından, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplantı Salonu'nda Akılcı Antibiyotik Kullanımı Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı yapıldı. Toplantı; aile hekimleri ile kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinin aile hekimliği, dahiliye, çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları ve acil tıp ( hastanelerin acil servislerinde görev yapan pratisyen hekimler de dahil ) branşlarında çalışan hekimlerin katılımıyla gerçekleşti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri